Buitenland
VPRO

De veroordeling van Trump verdeelt de VS nog verder

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De veroordeling van Trump verdeelt de VS nog verder

Nu met Donald Trump een voormalig president veroordeeld is, bevindt de Amerikaanse politiek zich op onontgonnen terrein. Intussen gelooft een deel van de Amerikanen dat er niets waar is van de aanklachten en dat de Democraten achter de veroordeling zitten. Dat verhaal is funest voor het vertrouwen in de rechtstaat, zegt VS-deskundige Kenneth Manusama in Bureau Buitenland.

De veroordeling van Trump verdeelt de VS nog verder

In de rechtbank in New York werd Donald Trump donderdag schuldig bevonden aan alle 34 aanklachten in de zaak rond het zwijggeld aan porno-actrice Stormy Daniels. De jury acht bewezen dat Trump valsheid in geschrifte en fraude heeft gepleegd om te verdoezelen dat hij Daniels had afbetaald, en dat hij daarmee op oneerlijke manier de verkiezingen in 2016 heeft beïnvloed. Daarmee is Trump de eerste Amerikaanse president ooit die is veroordeeld voor een strafbaar feit.

Doorgestoken kaart

Zowel Trumps achterban als de Republikeinse partij houden vol dat het hele proces doorgestoken kaart is, en dat de rechter partijdig is, zegt Kenneth Manusama. "De Republikeinse partij is nu echt de Trump-partij. Die zal vooral het Trump-geluid laten horen." Trump verkondigt al jaren dat de rechtspraak in de Verenigde Staten niet te vertrouwen is, en weet daarmee steeds meer twijfel te zaaien onder burgers, volgens Manusama. "Als je maar lang genoeg herhaalt dat iets zo is, dan wordt het ook zo. In een democratie is vertrouwen in de scheiding der machten en in de rechtspraak essentieel. Dat heeft door dit soort verhalen veel schade opgelopen."

Quote

In een democratie is vertrouwen in de scheiding der machten en in de rechtspraak essentieel. Dat heeft door Trump veel schade opgelopen

Kenneth Manusama

Democratie onder druk

Of de minder fanatieke kiezers als de gematigde Republikeinen hierop zullen afknappen, betwijfelt Manusama. "Het gaat om een boekhoudzaak, het speelde jaren geleden. Veel gematigde Republikeinen vinden dit niet zo belangrijk." Een heel ander verhaal is volgens hem het nog lopende proces over de Capitoolbestorming op 6 januari 2021. "Daar is de democratie door Trumps toedoen echt onder druk komen te staan. Veel meer Amerikanen hebben destijds gevolgd wat Trumps rol was in aanloop naar die bestorming, en zullen daar nu vlak voor de verkiezingen weer aan herinnerd worden. Dat kan voor de meer gematigde Republikeinen echt twijfels opleveren. Het zal voor Trumps team ook lastiger worden om die zaak zomaar aan de kant te schuiven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen olie op het vuur

Hoe kunnen de Democraten zich verweren op het verwijt dat zij Trump politiek vervolgen via de rechtspraak? Manusama: "De redelijk summiere reactie die de regering-Biden heeft gegeven is goed. Het enige wat de Democraten te doen staat is volhouden dat zij de democratie en de rechtsstaat willen beschermen. Verder zouden zij er goed aan doen in de campagne niet te veel olie op het vuur te gooien, door Trump bijvoorbeeld steeds een veroordeeld crimineel te noemen. Dat zou de polarisatie alleen maar verder aanwakkeren."

Beluister hier de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie