Buitenland
NOS

'Strategie Israëlische leger is moeilijk in te schatten'

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Strategie Israëlische leger is moeilijk in te schatten'

Israël heeft de grondoperaties uitgebreid, maar spreekt zelf nog niet van het grote grondoffensief. "Er is nog veel onduidelijk", zegt Han Bouwmeester, hoogleraar militaire operationele wetenschappen aan de Nederlandse Defensie Academie, in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Israël heeft de afgelopen avond en nacht de grondoperaties in de Gazastrook uitgebreid en opnieuw grootschalige bombardementen uitgevoerd. In Gaza ligt het telefoon- en internetverkeer grotendeels plat. De militaire acties van Israël geven nog weinig weg over de strategie van het Israëlische leger.

"Er is nog veel onduidelijk", zegt Bouwmeester. "Dat zien we sowieso bij grootschalige aanvallen: dat vooral in de eerste uren alles nog in nevelen gehuld is. Ook wel the fog of war genoemd." Een legerwoordvoerder zegt dat het niet gaat om de start van het grondoffensief, waar al weken over wordt gepraat.

Waarschijnlijk heeft Israël de communicatielijnen in Gaza met voorbedachten rade platgelegd, denkt Bouwmeester. "Daarmee bereik je dat het letterlijk donker is, waardoor het moeilijk te zien is wat er gaande is en de communicatie wordt verstoord." Toch denkt Bouwmeester niet dat Hamas veel last heeft van de verstoring. "Ze zijn waarschijnlijk niet afhankelijk van de normale communicatiesystemen."

Volgens correspondent Mitra Nazar leidt het gebrek aan telefoonverbindingen tot grote problemen voor de Palestijnen. "Hulpdiensten kunnen niet worden gebeld om door te geven waar er gebombardeerd wordt en waar de ambulances heen moeten." De communicatieproblemen kunnen nog dagen duren. "Het herstellen van de netwerken is erg ingewikkeld door de aanhoudende bombardementen."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie