Buitenland
AVROTROS

Amerikaanse kinderen vaker slachtoffer van wapens dan militairen en agenten

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaanse kinderen vaker slachtoffer van wapens dan militairen en agenten

Volgens de Amerikaanse president Joe Biden zouden er de afgelopen 20 jaar meer schoolkinderen zijn gesneuveld aan het wapengeweld dan militairen en agenten samen. EenVandaag zocht uit of die cijfers kloppen.

Sinds de dramatische schietpartij op een basisschool in Texas, waarbij onder andere negentien schoolkinderen omkwamen, is de discussie over wapenbezit in de Verenigde Staten weer opgelaaid.

Strengere wapenwetten

Joe Biden hield donderdagavond vanuit het Witte Huis een toespraak waarin hij pleitte voor strengere wapenwetten. Daarin benoemde hij dat de afgelopen 20 jaar meer schoolkinderen zijn omgekomen door wapengeweld, dan militairen en politie-agenten bij elkaar.

In de Verenigde Staten is het aantal minderjarige slachtoffers van wapengeweld opmerkelijk hoog. Uit cijfers van het Center for Disease Control and Prevention blijkt dat tussen 2001 en 2020 26.764 kinderen tussen de 1 en de 18 jaar zijn overleden als gevolg van wapen gerelateerd geweld.

Gestorven kinderen

Sinds 2004 is dat wapengeweld een stuk gestegen, vertelt Amerika-deskundige Frans Verhagen. "In 2004 liep een wet af waardoor semi-automatische wapens weer beschikbaar werden gesteld voor iedereen. Dat leidde tot meer schietincidenten."

Daarnaast was er een grote stijging vanaf 2015, wat volgens Verhagen komt door de polarisatie en de komst van Trump. "In die tijd is wapenbezit als onderwerp steeds meer tot een cultureel issue gemaakt. Het is een onderdeel van het Amerikaan-zijn volgens de Republikeinen." Hierdoor voelen Amerikanen zich volgens Verhagen bedreigd wanneer wordt geprobeerd om die wapens 'af te pakken.'

Gevaarlijke beroepen versus scholieren

Niet al deze kinderen zijn overigens overleden door de zogenaamde school shootings. Het gaat in dit geval om álle jeugdige slachtoffers van wapengeweld.

En hoeveel kinderen dat precies zijn, wordt duidelijk wanneer de cijfers van de Officer Down Memorial Page erbij worden gehaald. Uit een studie van de Florida Atlantic University blijkt dat er sinds 2001 4.429 politie-agenten overleden tijdens de uitoefening van hun beroep.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie