Buitenland
KRO-NCRV

Deze journalist waagde zich tussen de mensen die het Capitool bestormden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze journalist waagde zich tussen de mensen die het Capitool bestormden

De Britse verslaggever Robert Moore van ITV waagde zich met een cameraman tussen de mensen die woensdag het Capitool binnenstormden. Hoe doe je als journalist verslag van deze chaos? "Toen ik dat filmpje zag, hoorde ik voor het eerst hoe het daar leeft", zegt hoofdredacteur Renzo Veenstra bij Spraakmakers. "Wat had die man een lef."

De bestorming is strafbaar, maar de berichtgeving is belangrijker vindt de hoofdredacteur van Omroep Brabant. "Dit is een buitenkans en dit moet je altijd doen als journalist." Ook journalist en presentator Tijs van den Brink noemt het een belangrijk verslag. "Toen pas zag ik de woede van deze mensen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het werk van journalisten is dan ook niet geheel ongevaarlijk, zegt Van Den Brink die in de nasleep van de verkiezingen onlangs nog in Amerika was. De woedende menigte sloegen met knuppels de plek kapot waar normaal gesproken journalisten hun live-verslag doen.

CNN onherkenbaar

Buiten voor het Capitool deden verslaggevers van CNN onherkenbaar hun werk. Ze hadden geen zichtbare uitingen van de zender op of aan en een beveiliger mee. "Het wantrouwen tegen de media is zo groot", zegt Van den Brink. Hij denkt ook dat je daar niet onbeschermd moet gaan staan.

Video niet beschikbaar

Sociale Media

In het Mediaform van Spraakmakers bespraken we ook de actie van Twitter en Facebook. Zij hebben het Twitteraccount van Donald Trump voor 12 en 24 uur geblokkeerd, omdat Trump het geweld niet per se afkeurt. Ook blijft hij zeggen dat de verkiezingen frauduleus waren. Met het blokkeren ging ook de oproep van Trump aan de relschoppers om naar huis te gaan, verloren.

Veenstra was "stomverbaasd" dat dit filmpje is weggehaald. "Dit is een historisch moment, met alle fouten die er gemaakt zijn, maar het is nu niet meer terug te vinden." Veenstra vindt dat je alles wat de president op sociale media zegt, moet kunnen zien.

Van den Brink twijfelt. "Ik weet echt niet wat goed is in dezen. Ik ben heel lang voor alles uitzenden, maar als woorden tot dit soort daden leiden, dan weet ik het echt niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Trump gebruikt bijna uitsluitend zijn Twitter-kanaal voor communicatie en kan dat nu dus niet meer doen. Oud-Amerika-correspondent Tom Kleijn zegt dat hij altijd nog een podium kan zoeken bij de traditionele media om zijn verhaal kwijt te kunnen. Alle journalisten aan tafel zijn het eens dat het de taak van de journalistiek blijft om deze berichten feitelijk te checken.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie