Buitenland
BNNVARA

Trump-kiezers in Pennsylvania: 'De president vecht voor ons'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump-kiezers in Pennsylvania: 'De president vecht voor ons'

Tussen coronamaatregelen en protesten door, strijden Donald Trump en Joe Biden om het presidentschap. Waar kunnen de Amerikanen voor kiezen in november? Bestaan hun dromen nog, en hoe beïnvloedt de dagelijkse realiteit hun keuze? Laila Frank doet verslag, vanuit de VS, voor De Nieuws BV.

Journalist Laila Frank zit op dit moment in het achterland van Pennsylvania, de staat die onder andere grenst aan de staat New York. Hier houden de kiezers zich bezig met corona, met werk - heb ik nog een baan en kan ik de rekeningen betalen - en ook: gaan de kinderen straks naar school?

De vergeten mannen en vrouwen van Amerika

De mensen die daar wonen worden door Trump ook wel de 'vergeten mannen en vrouwen van Amerika' genoemd. "Over het algemeen zijn dat mensen die wit zijn, laag opgeleid. Dit zijn gebieden waar eerst de industrie zat en die werkgelegenheid is natuurlijk vertrokken. Maar het 'vergeten' betekent ook: er is amper openbaar vervoer en je hebt een auto nodig. De internetverbinding is ook ronduit naadje. Het zijn gebieden waar de faciliteiten slechter zijn, werkgelegenheid minder is en de scholen ook minder goed zijn", legt Frank uit.

Hier won president Trump de verkiezingen vier jaar geleden en daarom Pennsylvania wordt een 'flip county' genoemd. Dat houdt in dat de meeste kiezers eerst op Obama stemden en vier jaar later een stem uitbrachten voor Trump. Is dit een gebied dat blijvend voor de Republikeinen is of hebben de Democraten wat geleerd de afgelopen vier jaar? Kortom: hoe staat het ervoor in dit soort gebieden? Met die vraag is Frank door het gebied gaan reizen.

Quote

Het feit dat er iemand is die in de grote stad geeft om de mensen in het achterland, geeft een gevoel dat je ertoe doet

Laila Frank

'Kiezen tussen boeven'

'Het is kiezen tussen boeven', zegt een Amerikaanse vrouw die Frank sprak. Haar dochter stemt niet. "Er is relatief weinig vertrouwen in de overheid", legt Frank uit. "De verwachtingen van politici zijn niet zo heel erg hoog. En wat willen mensen hier? Ze willen gezien worden. En ze zeggen allemaal, 'de president vecht voor ons, hij zit daar voor ons'. Het is niet zoveel anders dan vier jaar geleden, misschien is het gevoel erger geworden."

"Je ziet dat de registratie van Republikeinse kiezers stijgt en van Democratische kiezers daalt en dat begrijp ik wel", zegt Frank. "Het is geen gemakkelijk leven hier. En voor hun gevoel geeft de president ze letterlijk een stem, wat voor stem dat dan ook is. Maar het feit dat er iemand is die in de grote stad geeft om de mensen in het achterland, dat geeft een gevoel dat je ertoe doet."

Het achterland vs. de grote stad

Wat de gemoederen in gebieden zoals het achterland van Pennsylvania bezighoudt verschilt sterk van de grote steden en voorsteden, zegt Frank: "Als je verhuist naar de steden en ook voorsteden, dan kom je in een land terecht waar de overheid federale troepen aan het inzetten is en waar ook de criminaliteit gestegen is."

Terwijl op de plek in Pennsylvania waar Frank nu is de federale overheid niet veel van doen heeft, kondigt Trump aan dat hij de federale troepen - die ook flink huis hebben gehouden in Portland - nu ook stuurt richting Chicago. Kortom, in zo'n groot land kun je ook niet anders verwachten dan dat er grote verdeeldheid heerst.

'Er zit geen schoonheid meer aan'

Frank: "We zitten drie maanden voor de verkiezingen dus je kunt het niet los zien van de verkiezingen. Het antwoord van de president na de dood van George Floyd en de protesten die daarop volgden is steeds geweest law and order. En dat is ook hoe de president nu de kiezers in de steden probeert te bereiken, 'onder mij heb je een veilig land'. En een van zijn laatste reclamespotjes is ook 'u bent niet veilig in het land van Joe Biden'."

Joe Biden heeft op zijn beurt Trump de 'eerste racistische president van Amerika' genoemd. Terwijl de huidige president zegt dat hij veel heeft betekend voor Amerikanen van kleur. Hard tegen hard is het dus, nu de verkiezingsstrijd is losgebarsten. "Er zit geen schoonheid meer aan, zou ik willen zeggen. Eigenlijk is het helemaal niet zo'n leuke race", zegt Frank.

'De wind van Biden waait op een andere plek'

De Democraten hebben de focus te veel liggen op de strijd met de Republikeinen en Trump, en te weinig op de kiezers. "Ze letten weinig op waar de kiezers behoefte aan hebben", zegt Frank, "ze hebben weinig gekeken naar wat ze nodig hebben om verder te komen in de eigen agenda."

Kortom, uit welke hoek waait de wind in gebieden zoals het achterland van Pennsylvania? Volgens Frank heeft Trump hier zijn positie versterkt en waait de wind van Biden op een andere plek en focust hij op een ander type kiezer.

Laila Frank: hopes & Dreams

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie