Buitenland
VPRO

Folterkamers Caïro verbouwd tot hip hotel

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Folterkamers Caïro verbouwd tot hip hotel

De Egyptische hoofdstad Caïro doet er alles aan om na de pandemie het toerisme weer aan te jagen. De vakantieganger wordt op alle mogelijke manieren in de watten gelegd en er komt binnenkort nog een gloednieuw hotel bij dat zich richt op de jonge en hippe toeristen. Maar volgens Bureau Buitenland correspondent Ruth Vandewalle komt dit hotel in een gebouw met een wel heel lugubere geschiedenis.

Buitenland Uitgelicht: Egypte

Voormalig ministerie van Binnenlandse Zaken

"Dit nieuwe hotel op de hoek van het centrale Tahrirplein wordt uitgebreid met luxewinkels, een heuse techhub met kantoren voor startups, en met nieuwe bedrijven," vertelt Vandewalle. "Er komt zelfs een afdeling van een bekende Parijse businessschool. Maar dit alles komt in een gebouw waarvan Egyptenaren nog de rillingen krijgen als ze er langskomen: het voormalige ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat ministerie was jarenlang het hoofdkwartier van de gewelddadige politiediensten in Egypte. De nieuwe hotelkamers komen dus op een plek waar de politie keiharde verhoren afnam en waar is gefolterd. Activisten en vrienden van mij zaten er na de Arabische Lente gevangen en werden er ondervraagd."

Herinneringen van grote opstanden wissen

Het nieuwe hotel is onderdeel van een plan van de Egyptische regering om downtown Caïro tot een luxebestemming te maken en daarmee de herinneringen aan de grote opstanden van 2011 die daar plaatsvonden uit te wissen. Het beruchte ministerie van Binnenlandse Zaken zelf werd eerder al verplaatst naar een gloednieuw gebouw buiten de stad. Maar wat vinden de mensen van deze nieuwe bestemming? Ruth Vandewalle: "Op straat en op sociale media durven mensen geen kritiek te hebben, maar ik ben nog niemand tegengekomen die wil betalen voor een nachtje in een voormalige ondervragingskamer."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie