Buitenland
NOS

Trump erkent Biden als nieuwe president, belooft een soepele machtsoverdracht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump erkent Biden als nieuwe president, belooft een soepele machtsoverdracht

Aftredend president Trump erkent dat Joe Biden de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. In een verklaring op Twitter kondigde hij dat aan gisteravond, waarin hij ook een soepele machtsoverdracht beloofde. Daarnaast riep hij ook op tot verzoening.

"Zoals alle Amerikanen ben ik ontsteld over het geweld, de wetteloosheid en de chaos", begon Trump zijn toespraak. Hij zei dat hij meteen de Nationale Garde en federale troepen heeft ingeschakeld om de indringers uit het Capitool te verwijderen, iets wat hij volgens critici juist lang had nagelaten. De president nam duidelijk afstand van de geweldplegers. Ze hebben "de zetel van de Amerikaanse democratie besmeurd", zei hij. "Aan degenen die eraan hebben meegedaan: jullie vertegenwoordigen ons land niet. En aan degenen die de wetten overtraden: jullie zullen boeten."

Trump legt zich neer bij verlies

NOS-correspondent Lucas Waagmeester ziet dat Trump zich daarmee neerlegt bij zijn verlies, hoewel de gehele toespraak lang niet oprecht was volgens Waagmeester. "Het meest gelezen commentaar is dat het toch echt klaar is. De president staakt zijn verzet en hij noemde ook voor het eerst niet dat er fraude is gepleegd of dat de verkiezingen gestolen zijn", vertelt de correspondent in het NOS Radio 1 Journaal.

"Dit zijn toch wel belangrijke woorden voor de aanhangers van Trump die het verlies eigenlijk alleen uit zijn mond wilden horen. Daarnaast veroordeelde hij ook de oproerkraaiers in het Capitool. Maar voor wie Trump volgt blijft dit toch klinken als een jochie dat sorry moet zeggen van zijn moeder. Het is in ieder geval zeker ongeloofwaardig nadat Trump gisteren nog zei dat hij van de relschoppers hield", gaat Waagmeester verder.

Maar de druk lijkt te hoog geworden te zijn, er moest een draai gemaakt worden. Die kwam uiteindelijk dan dus ook met deze videoboodschap. "Die druk werd vooral hoog doordat steeds meer politici riepen om zijn aftreden, twee kabinetsleden zijn gisteravond afgetreden. En daarnaast gaf Pence wel toe na de toespraak om hem niet af te willen zetten. Het lijkt er dus op dat Trump voor de keuze gezet is. Of hij zou ridderlijk aftreden of ze zouden hem uit zijn functie zetten."

RJN Trump

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie