Buitenland
NOS

Laatste debat Trump en Biden: 'Ze lieten elkaar dit keer wel uitpraten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Laatste debat Trump en Biden: 'Ze lieten elkaar dit keer wel uitpraten'

Het tweede en laatste verkiezingsdebat tussen Donald Trump en Joe Biden is veel inhoudelijker verlopen dan het eerste, eind september. De mannen hadden aan felheid niet ingeboet, maar lieten elkaar dit keer wel uitpraten over kwesties als de coronacrisis, ras en buitenlandse inmenging in de verkiezingen.

"Het was deze keer beheerst. De heren hielden zich redelijk in en het leek een normaal debat", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "Trump richtte zijn pijlen vooral op Bidens vice-presidentschap onder Obama als hij kritiek kreeg op zijn eigen beleid."

Video niet beschikbaar

Al in de eerste minuten schetsten de kandidaten een totaal ander beeld van de coronacrisis. Trump klonk vooral hoopvol. Volgens hem gloort er een einde en krijgt hij felicitaties van wereldleiders hoe hij de crisis heeft aangepakt. Hij verwees ook naar zijn eigen besmetting. "Ik kan het u uit eigen ervaring vertellen. Ik was in het ziekenhuis, maar ben nu beter, anders was ik hier niet."

Biden viel de president juist hard aan op diens coronabeleid. "De president zegt dat we hiermee leren leven? We leren hiermee dood te gaan."

"Als je vanavond een ding onthoudt, onthoudt dan dit: iemand die hier geen plan voor had, die er geen verantwoordelijkheid voor neemt, mag niet aanblijven als president." De Democratische presidentskandidaat is voor verplichte mondkapjes, snellere testen en financiële hulp voor gedupeerde bedrijven.

Video niet beschikbaar

Mute-knop

In tegenstelling tot het vorige debat lieten beide mannen de ander hun punt maken zonder interrupties. Commentatoren hadden het eerste debat nog afgedaan als chaotisch vanwege de vele onderbrekingen van president Trump.

Dit keer kregen de kandidaten bij elke vraag twee minuten de tijd om ongestoord te antwoorden, de microfoon van de tegenstander werd op die momenten uitgeschakeld. Daardoor werd het een stuk inhoudelijker dan de eerste keer. Reacties bleven grotendeels beperkt tot meewarig hoofdschudden van Biden of een sardonische glimlach van Trump.

Beide sprekers probeerden elkaar neer te zetten als corrupte politici. Een vraag over nationale veiligheid liep al snel uit op aantijgingen over en weer van buitenlandse beïnvloeding. Trump herhaalde beschuldigingen dat familieleden van Biden geld uit Rusland en China hebben ontvangen.

Biden wierp tegen nooit een cent uit het buitenland te hebben gekregen. Hij riep juist de president op te bewijzen dat dat ook voor hem geldt: "Ik heb 20 jaar aan belastinggegevens vrijgegeven, u nog niet eens een jaar. Wat wilt u geheim houden? Geef de data vrij of zwijg over corruptie."

Laatste debat Trump en Biden

.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie