Buitenland
VPRO

In Odessa overheerst nu vooral de angstige stilte

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In Odessa overheerst nu vooral de angstige stilte

Terwijl de verliezen aan Oekraïense zijde door de oorlog steeds groter worden, brengt Michiel Driebergen voor Bureau Buitenland verslag vanuit de economisch belangrijke havenstad Odessa. Wat daar vooral opvalt? De stilte. De stad lijdt onder een Russische zeeblokkade en houdt de ontwikkelingen in de Donbas scherp in de gaten, want ze weten: als het daar misgaat, is Odessa misschien wel de volgende.

Quote

Onderweg heb ik drie keer stil moeten staan omdat er een begrafenisstoet langskwam.

Michiel Driebergen

Odessa werkt niet meer

Normaal gesproken hoor je ratelende kettingen en rammelende containers. Nu is het er stil, en dat valt ook inwoners van Odessa zelf op. Door de zeeblokkade, die onder andere bestaat uit een grote collectie ronddrijvende zeemijnen, is de havennijverheid van de stad tot een volledige stilstand gekomen.

"Odessa werkt niet meer", omschrijft Michiel Driebergen. "De stad ligt vrij hoog. Je het de beroemde Potjomkintrappen die leiden naar beneden, naar de haven, en daar gebeurt helemaal niks. Door de blokkade blijft het onverantwoord om te varen vanuit Odessa naar het grote water."

Ontwikkelingen aan het oostfront

Ook de ontwikkelingen aan het oostfront worden door de inwoners van Odessa scherp in de gaten gehouden, en ze houden hun hart vast. "De eerste fase, was een fase van grote shock: 'de Russen vallen opeens binnen'", vertelt Driebergen. "De tweede fase was van ‘we kunnen eigenlijk wel wat. We hebben de Russen verdreven van Kiev en Charkov.' Maar nu zie je dat de derde fase is aangebroken: 'Hoelang houden wij dit vol?'"

Met 200 tot 300 doden per dag, zijn de verliezen voor de Oekraïners momenteel ongekend. Driebergen: "Ik was op weg hiernaartoe, eergisteren, en in de dorpen onderweg heb ik drie keer stil moeten staan omdat er een begrafenisstoet langskwam. Dan zie je mensen knielen langs de weg. De oorlog is weliswaar in het oosten en in het zuiden, maar het hele land ziet natuurlijk die uitvaarten van de militairen en wordt daardoor getroffen."

Het nieuwe doel

Volgens Driebergen zal de strijd om de Donbas de komende weken essentieel zijn voor Oekraïne. Ook in Odessa wanen zij zich nog lang niet veilig: "In Odessa weten ze: 'mochten we de Russen in de Donbas niet stoppen, dan kan het maar eens zo zijn dat Odessa het nieuwe doel wordt.' Daar vrezen ze hier voor."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne

Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.

Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie