Buitenland
EO

Rode lijn tegen nucleaire wapens Rusland? 'Niet verstandig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rode lijn tegen nucleaire wapens Rusland? 'Niet verstandig'

Oud-generaal Dick Berlijn en universitair hoofddocent internationale betrekkingen Laurien Crump vinden het trekken van een ‘rode lijn’ door de NAVO niet verstandig. "Je moet doen wat president Roosevelt zei: speak softly but carry a big stick", zegt Crump, "in dit conflict lijkt het andersom: speak loudly maar die stok is niet zo heel groot."

NAVO-topman Jens Stoltenberg kondigde vandaag tijdens een ingelaste NAVO-top aan dat de leden zich beter gaan bewapenen tegen een chemische aanval. De vraag is of de NAVO ook een 'rode lijn' moet trekken voor het geval Rusland over zou gaan tot het inzetten van chemische, biologische of nucleaire wapens in Oekraïne.

Berlijn zou dat 'niet verstandig' vinden. "Maak Poetin niet wijzer dan strikt noodzakelijk," vindt de oud-generaal, die bang is dat een gevolg van zo’n rode lijn is dat Poetin die grens juist op zoekt. "Hij kan daar nét onder gaan, dus dan heb je ook weer een situatie die je niet wilt. Vergelijk het met een vechtpartij op het schoolplein: Je gaat ook niet tegen je tegenstander vertellen wat je van plan bent. Wat je moet doen is zorgen dat je sterk bent. Als dat pak slaag jouw kant op komt, kun je dan terugslaan."

Universitair hoofddocent Laurien Crump zou graag zien dat de NAVO expliciet zegt dat ze niet gaat deelnemen aan het conflict. "Dan heb je een conflict tussen de NAVO en Rusland en dan ga je snel richting een derde wereldoorlog. Daar heeft ook Oekraïne niks aan", denkt ze. Bovendien kan onduidelijkheid een voorwendsel zijn om het conflict te laten escaleren. "Je moet geen olie op het vuur gooien."

Maar Berlijn vindt dat de NAVO dit óók niet moet zeggen: "Waarom zou je dat doen?" vraagt hij zich af. "Ik zou het allemaal in het ongewisse laten."

In slaap sussen

Berlijn ergert zich aan de spierballentaal van de NAVO, terwijl veel landen hun defensie niet op orde hebben: "We hebben jarenlang onszelf in slaap laten sussen. We hebben een blinde vlek ontwikkeld voor wat er gebeurt in de wereld, vooral als het over Rusland en China gaat. We moeten zo snel mogelijk de afschrikkende werking van een sterke krijgsmacht kunnen laten werken, want we willen geen oorlog."

Moet de NAVO een rode lijn trekken als Rusland chemische of biologische wapens in Oekraïne zou inzetten?

Ster advertentie
Ster advertentie