Buitenland
NOS

De macht van één Amerikaanse senator

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De macht van één Amerikaanse senator

Het was een grote klap voor de Amerikaanse president Joe Biden toen zijn grote klimaatplannen werden getorpedeerd. Nota bene door toedoen van een partijgenoot. De democratische senator Joe Manchin. Maar die belangrijke klimaatplannen lijken nu gered, door diezelfde man. Biden noemt het ‘historisch’.

De redder van de klimaatplannen van Biden

Video niet beschikbaar

“Het lijkt er wel op dat we getuigen zijn geweest van het hogere politieke spel in Washington D.C.”, vertelt VS-correspondent Marieke de Vries in NOS Met het Oog op Morgen. “Mancin verraste vriend en vijand door te zeggen dat hij door de bocht is en mee wil gaan stemmen met een omvangrijk plan op het gebied van klimaat en gezondheidszorg.”

Omslag

“Hij deed dit nadat er eerder een andere wet was aangenomen in de Senaat om de grote chipindustrie een grote boost te geven door er veel geld in te stoppen. Die wet werd tot voor kort geblokkeerd door de leider van de republikeinen in de Senaat als Mancin mee zou gaan stemmen met het klimaatplan”, vertelt De Vries. “Mancin was zo slim om te vertellen: oké, ik onderhandel niet meer over het klimaatplan, maar we willen wel die chipwetten. Zodat er weer meer werkgelegenheid komt in die industrie, die industrie weer een boost krijgt en weer kan concurreren met China. Maar toen die wet er doorheen kwam, zei Mancin: nou, ik wil het toch wel hebben over die klimaatplannen.”

Mancin

“Joe Mancin is de senator van de koolmijnenstaat West-Virginia, een van de kleinste staten in Amerika. Er wonen maar 1,8 miljoen mensen. Hij is daar lang gouverneur geweest. Hij behoort daar tot de elite. Hij heeft een enorme uitstraling. Hij wordt daar nog steeds op handen gedragen. Terwijl de staat de laatste verkiezingen steeds naar Trump is gegaan, maar hij overleeft het iedere keer weer om in die rode staat aan te blijven als senator.”

“Dat komt omdat hij precies weet wat er in zijn achterban speelt. Hij weet bijvoorbeeld dat er op dit moment enorme zorgen zijn over de inflatie in die arme koolmijnenstaat. Hij weet dat klimaat niet hoog op de agenda staat bij zijn achterban. Hij moet dus iedere keer proberen om dat soort maatregelen, die de democraten wel heel graag willen, op een bepaalde manier te verkopen aan die achterban, die voor een groot bestaat uit mensen die voormalig in de kolenmijnen werkten. Hij verkoopt het nu door te zeggen dat hij deze investeringen wil in een groene toekomst, zonder meteen de fossiele industrie te laten vallen.”

Macht

Het plan stond of brak met Joe Mancin. Hoe kan het dat één man zoveel macht heeft in de Amerikaanse Senaat? “Het heeft alles te maken met de verhoudingen in de Senaat. De Senaat is voor de helft in handen van de republikeinen en de andere helft is in handen van de democraten. Vijftig vijftig is dat. Als hij zijn oren laat hangen naar zijn achterban, missen de democraten er één om mee te stemmen en hebben ze geen meerderheid, dan zou de vicepresident ook mee moeten gaan stemmen.”

“Hij heeft dit ook nogal gedaan de afgelopen tijd. Hij heeft aardig wat dingen kunnen blokkeren. Bijvoorbeeld ook de plannen van Biden zoals die in de eerste instantie bestonden. Die zijn behoorlijk wat afgeschaafd. De grote ambitieuze plannen die heeft hij tegen weten te houden, maar het feit dat er nu klimaatplannen gemaakt gaan worden in de Verenigde Staten dat is toch wel uniek.”

Klimaatplannen

“De belangrijkste punten zijn dat er een enorme investering gaat komen in de groene energie, maar ook in elektrische auto’s en de elektrische auto-industrie. Dat zijn ook punten waar Mancin daardoor is omgegaan, dat kan hij verkopen in zijn thuisstaat als: er worden banen gecreëerd.”

“Er gaat ook 64 miljard naar de gezondheidszorg. Daar zullen maatregelen getroffen worden zoals dat de zorgpremies niet meer zullen doorgroeien, dat de medicijnprijzen beteugeld zullen worden. Een omvangrijk pakket. Biden noemt het ‘het meest historische pakket ooit’, maar ook mensen die er verstand van hebben, zeggen ook dat dit de grootste investering in het klimaat is.”

Stemming

“Men is nu voorzichtig opgelucht op dit moment. Biden zal voorzichtig door het Witte Huis hebben gehuppeld, maar niets is zo wispelturig als Mancin wordt hier gezegd. Hij heeft ook een nauwe band met die kolenindustrie in zijn staat. Hij wordt ook door hen gefinancierd. Zijn campagnekas is afgelopen half jaar weer volgelopen met miljoenen van de kolenindustrie, terwijl hij zich niet meer verkiesbaar stelt in 2024. Dat geld is vooral om hem binnenboord te houden, de druk zal deze zomer verder op hem opgevoerd worden.”

“Niet alleen op hem, maar ook op senator Sinema. Zij zit ook meer in de conservatieve kant van de democraten. Als zij tegenstemt, zitten de democraten alsnog met hetzelfde probleem.”

OOG senator

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie