Buitenland
VPRO

Al-Shabaab: in de leer bij Osama bin Laden

foto: AFP / Simon Mainafoto: AFP / Simon Maina
  1. Nieuwschevron right
  2. Al-Shabaab: in de leer bij Osama bin Laden

Het vermoeden dat Al-Qaida banden heeft met de terroristische groepering Al-Shabaab in Somalië bestond al langer, maar zoals het boek Inside Al-Shabaab. The secret history of Al-Qaida’s most powerful ally laat zien is de band veel sterker en ook ouder dan gedacht. In Bureau Buitenland bespreken Somaliëkenners Rik Delhaas en Ayaan Abukar deze gedetailleerde studie naar Al-Shabaab en waarom het belangrijk is dat wij ons in deze groepering verdiepen.

“Na de aanslagen op 11 september 2001 werd al snel duidelijk dat Somalië zou worden aangevallen: er zouden veel trainingskampen van Al-Qaida in Somalië zijn. Daar was ik destijds sceptisch over,” zegt voormalig Bureau Buitenland-verslaggever Rik Delhaas. Hij is verrast door de onthulling in dit boek: “Ik wist niet dat Al-Shabaab eigenlijk gewoon het kleine broertje van Al-Qaida is in de Hoorn van Afrika. Dat de link tussen Al-Qaida en de fundamentalisten in Somalië zo intensief was, dat is voor mij echt nieuw.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Veel leiders van de terroristische groepering zijn in Afghanistan geweest, ook bij Osama bin Laden. Het is niet zomaar een klein broertje van Al-Qaida, maar ook een hardnekkige: Al-Shabaab zaait al vele jaren met spectaculaire aanslagen dood en verderf in de hoorn van Afrika en blijkt moeilijk te verslaan. Hoewel de terroristische organisatie vooralsnog geen operaties in Europa uitvoert, is de impact van Al-Shabaab toch groot: “De Hoorn van Afrika is belangrijk voor Europa als het gaat om de vluchtelingenstroom,” aldus Delhaas.

Alles over Al-Shabaab

Ster advertentie
Ster advertentie