Buitenland
NOSNTR

Run op mondkapjes in Hongkong, uitbraak coronavirus moeilijk in te dammen

foto: Sjoerd den Daas (NOS)foto: Sjoerd den Daas (NOS)
  1. Nieuwschevron right
  2. Run op mondkapjes in Hongkong, uitbraak coronavirus moeilijk in te dammen

Steeds meer landen sluiten hun grenzen voor mensen uit China. Ook Hongkong, onderdeel van China, sluit zich aan bij die steeds langer wordende lijst. Uit angst voor besmettingen waren de meeste grensposten al gesloten. Vanaf dit weekend moet iedereen die in China is geweest daar eerst verplicht in quarantaine.

Run op mondkapjes in Hongkong

De angst onder Hongkongers voor een grotere uitbraak van het coronavirus is groot. Het liep dan ook storm toen een bedrijf bekendmaakte ruim een half miljoen mondkapjes te zullen verkopen, zag correspondent Sjoerd den Daas.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op een cruiseschip in Japan zijn zeker tien passagiers besmet geraakt met het coronavirus. Ze zijn naar ziekenhuizen gebracht, meldt het Japanse ministerie van Volksgezondheid. Aan boord zijn drie Nederlanders, onder wie een echtpaar.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ambassade contact met de Nederlanders en zijn er geen aanwijzingen dat zij zijn besmet met het coronavirus.

Afgelopen weekend werden de ruim 3500 passagiers van de Diamond Princess in quarantaine geplaatst, nadat zaterdag bij een man van 80 in Hongkong het virus was vastgesteld. Hij was op 20 januari in Yokohama aan boord gekomen van de Diamond Princess en heeft het schip na vijf dagen in Hongkong weer verlaten.

Aantal besmettingen in Japan neemt toe

Medici zijn sinds maandag bezig met het controleren van de gezondheidstoestand van de passagiers en de bemanning. Er wordt rekening mee gehouden dat het aantal besmettingen aan boord nog stijgt. Volgens de Japanse minister van Volksgezondheid zijn tot nu toe 31 uitslagen bekend van 273 geteste personen. Aan boord van het schip zijn in totaal 3700 mensen. Niet iedereen aan boord wordt getest op het coronavirus: alleen opvarenden met symptomen krijgen een test.

In Japan zijn nu zeker 33 mensen besmet met het coronavirus, dat is het hoogste aantal ziektegevallen buiten China. In dat land zijn inmiddels meer dan 24.000 besmettingen geteld. In de provincie Hubei, waarin de miljoenenstad Wuhan ligt, zijn gisteren nog eens 65 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Dat brengt het aantal doden in China op zeker 490. Het sterftepercentage ligt nog altijd rond de 2 procent.

Ster advertentie
Ster advertentie