Buitenland
NOSNTR

Achtergebleven Afghaanse Nederlanders nog steeds in onzekerheid

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Achtergebleven Afghaanse Nederlanders nog steeds in onzekerheid

De Europese ministerraad vergadert over de mogelijke toestroom van Afghaanse vluchtelingen in de toekomst. NOS-redacteur Lex Runderkamp heeft contact met achtergebleven Afghaanse Nederlanders die nog steeds in onzekerheid verkeren en vertelt erover in Nieuws en co.

Ondergedoken in Kabul

'Het wegkomen is voor de Nederlandse mensen zelf niet per se het probleem,' vertelt Runderkamp. 'De pijn zit hem erin dat er vaak Afghaanse kinderen of vrouwen bijzitten, zonder Nederlands paspoort. Ik heb mensen gesproken die graag wilden blijven in Afghanistan, in eerste instantie geloofden zij in het feit dat het westen een fatsoenlijk land op kon bouwen. Zij zitten nog ondergedoken in Kabul op dit moment.'

'Het grote probleem voor deze mensen is ook dat Afghanistan een enorm land is, heel bergachtig,' zegt hij. 'Van Kabul naar de randen van het land komen, is ontzettend moeilijk. Ook is er een enorm onderling wantrouwen, niemand vertrouwt elkaar meer, zelfs familieleden niet. Dat is wat Nederlanders in Afghanistan mij vertellen.'

Eerste evacués aangekomen

Inmiddels zijn bij de noodopvang in natuurgebied Heumensoord, in de bossen bij Nijmegen, de eerste 21 Afghaanse evacués aangekomen. Een groep van zo'n vijftien omwonenden stond de bussen met vlaggen en welkomstbordjes op te wachten.

De aankomst van de Afghanen was vertraagd. In eerste instantie zou de groep zondag al aankomen. Waarom ze later waren, is niet bekend. In totaal moeten vandaag zeventig geëvacueerde Afghanen verhuizen van het Marine Etablissement Amsterdam naar Heumensoord. Naast Heumensoord zijn er op dit moment nog drie opvanglocaties voor Afghaanse evacués. In Zoutkamp in Groningen, het Walaardt Sacré Kamp in Zeist en kazerne De Harskamp in Ede is in totaal plaats voor 1750 mensen.

Onzekerheid Afghaanse Nederlanders die nog vastzitten

Ster advertentie
Ster advertentie