Buitenland
NOS

Scholz, Macron en Draghi naar Kiev: 'Ze hopen op een compromis'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Scholz, Macron en Draghi naar Kiev: 'Ze hopen op een compromis'

De Duitse bondskanselier Scholz brengt eind deze maand een bezoek aan Kiev. Het wordt een gezamenlijk bezoek met de Franse president Macron en de Italiaanse premier Draghi. Hanco Jurgens van het Duitsland Instituut was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

"Hij gaat zes uur op donderdag. Macron en Draghi zijn al onderweg. Ze gaan met zijn drieën, dat is een hele zware delegatie. De grote vraag is: wat gaan ze daar doen? Scholz zelf heeft gezegd dat hij niet voor een fotomoment naar Kiev gaat", zegt Jurgens.

Compromis

"Zelensky heeft erg duidelijk gemaakt dat hij de oude grenzen inclusief de Krim terug wil. En dat Duitsland niet moet balanceren tussen Moskou en Kiev. Ik denk dat deze drie regeringsleiders naar Kiev komen om Oekraïne te bewegen in de richting van een status quo. Frankrijk, Duitsland en Italië lijken te hopen op een compromis, op zijn minst een wapenstilstand", stelt Jurgens.

"Scholz heeft heel nadrukkelijk gezegd dat hij geen derde wereldoorlog wil. Vandaar dat Duitsland niet heel veel zware wapens levert. Dat wat ze hebben toegezegd is allemaal nog niet aangekomen op de een of andere manier. Het buitenland is ook kritisch op Duitsland. Het is duidelijk dat Duitsland voortdurend onder druk staat en dat Scholz niet hoort tot de meest populaire leiders."

Onderhandelen

"Duitsland staat aan de kant van Zelensky, maar Duitsland heeft ook heel bewust afstand genomen van die militaire cultuur. Je ziet ook dat het Duitse leger niet heel erg efficiënt georganiseerd is. Voor Scholz is onderhandelen het doel. Anderen zeggen dat de wapens spreken en dat er niks meer valt te onderhandelen als het zo doorgaat", aldus Jurgens.

"Het is een heel prestigieus bezoek. Zo'n hoog bezoek uit Europa is er niet geweest. Het was altijd op het niveau van minister van Buitenlandse Zaken. Je hebt kans dat ze proberen te zeggen tegen Zelensky: we geven jou kandidaatschap voor de EU, anderzijds doe jij concessies. Maar Oekraïne is niet heel erg diplomatiek. Zelensky is heel duidelijk: ze hebben hulp nodig om hun grenzen weer terug te veroveren."

oog scholz

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie