Buitenland
VPRO

Zo 'surfen' tieners bovenop de metro's van New York

foto: Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo 'surfen' tieners bovenop de metro's van New York

Het is een trend onder jongeren die de New Yorkse politie op zijn tenen houdt: 'subway surfen'. Tieners die bovenop de metro springen en hun avontuur vastleggen voor hun volgers op social media. "Viral gaan op TikTok, daar draait het om, als je daar wilt opvallen moet het gedurfd en extreem zijn", vertelt Amerika-correspondent Karlijn van Houwelingen in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: VS

Geweldig uitzicht

Het is een oude gewoonte van tienerjongens in New York. Zo’n 100 jaar geleden gebeurde het al. "Je hebt op sommige stukken spoor geweldig uitzicht over de stad en de skyline vanaf de bovengrondse metro", vertelt van Houwelingen. Maar door social media heeft 'subway surfen' de afgelopen maanden een enorme vlucht genomen. Mogelijk komt de inspiratie van een videospelletje waarin een tiener op een trein springt en zo ontkomt aan een bewaker.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Levensgevaarlijk

En dat gaat niet zonder gevaar vertelt van Houwelingen. "Vorige week is weer een jongen omgekomen en eerder dit jaar al vreselijke beelden van een jongen die bloedend van dak van metro getrokken moest worden." Het New Yorkse vervoersbedrijf heeft social media platformen opgeroepen om de video’s te verwijderen, dat lijkt inmiddels te zijn gebeurd.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie