Buitenland

Sakir Khader: 'In hun rug de Russische bombardementen, in hun gezicht de Turkse muur'

VPRO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sakir Khader: 'In hun rug de Russische bombardementen, in hun gezicht de Turkse muur'

Na negen jaar oorlog in Syrië is de provincie Idlib het enige grote rebellengebied dat nog niet is heroverd door het leger van president Assad. De afgelopen weken deed Assads leger, met steun van Rusland, er alles aan om de provincie weer in handen te krijgen. De bevolking van Idlib kan geen kant op.

Vluchtelingenstroom zwelt aan

Volgens de laatste VN-cijfers zijn de afgelopen maanden 900 duizend mensen op de vlucht geslagen. Journalist en documentairemaker Sakir Khader benadrukt dat het totaal aantal mensen dat voor het geweld gevlucht is inmiddels meer dan twee miljoen.

"We zien grote kampen bij de Turkse grens met Syriërs die al veel eerder gevlucht zijn", zegt Khader. De documentairemaker heeft in Idlib gefilmd en onderhoudt nog dagelijks contact met mensen in het gebied.

Journalist en documentairemaker Sakir Khader in Bureau Buitenland: 'Iedereen heeft er baat bij dat het stopt. Anders destabiliseert niet alleen Turkije maar ook Europa.'

'We leven nog steeds'

Sakir Khader laat ook fragmenten uit een Whatsapp-gesprek horen tijdens de uitzending van Bureau Buitenland. Ook een fragment met de Syrische fotograaf Moneb. Hij verontschuldigt zich bij Khader, omdat er niet altijd internet is. "Maar het gaat godzijdank goed. We leven nog steeds", zegt Moneb in het fragment, duidelijk met een vermoeide stem.

Dat is ook meteen het enige positieve dat Moneb te melden heeft aan Khader. Sakir Khader verbaast zich over het gebrek aan internationale verontwaardiging. Hij snapt niet dat de wereld de mensen in Idlib aan hun lot overlaat.

Ze kunnen geen kant op

De oprukkende troepen van Assad nemen elke dag meer gebied in. Ondertussen kunnen de vluchtelingen geen kant op. De grens met Turkije zit potdicht. "De mensen zijn de wanhoop nabij, ze weten niet wat er gaat gebeuren", aldus Khader. "In hun rug de Russische bombardementen en in hun gezicht de Turkse muur."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie