Buitenland
NOS

Trump wil immigratie VS tijdelijk opschorten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump wil immigratie VS tijdelijk opschorten

President Trump gaat een decreet ondertekenen waarmee migratie naar de Verenigde Staten tijdelijk wordt stilgelegd. Dat maakte hij op Twitter bekend. "In het licht van de aanval van de Onzichtbare Vijand, en om de banen van onze grootse Amerikaanse burgers te beschermen, zal ik een decreet ondertekenen waarmee de immigratie in de VS tijdelijk wordt opgeschort."

Volgens correspondent Arjen van der Horst lijkt het te gaan om een uitbreiding van een eerdere maatregel van de president. "Trump had in januari al een reisbeperking ingesteld voor reizigers uit China en in maart werd een reisbeperking ingesteld voor 28 Europese landen, waaronder Nederland. Reizigers die de afgelopen veertien dagen in deze 28 landen zijn geweest, komen Amerika niet in. Alleen burgers met een Amerikaans paspoort of een permanente verblijfstatus mochten nog terugkeren naar de Verenigde Staten."

Trump sluit tijdelijk grenzen

Trump lijkt de reisbeperking nu uit te breiden naar alle landen. Al zijn er nog steeds veel onduidelijkheden over het presidentiële decreet. Zo is nog onbekend vanaf wanneer het decreet in zal gaan en of er uitzonderingen zullen worden gemaakt.

"Het doet sterk denken aan zijn beslissing aan het begin van zijn presidentschap toen hij onverwacht een reisverbod instelde voor burgers uit zeven overwegend islamitische landen. Dat besluit was zo gehaast ingevoerd dat het leidde tot grote chaos op de Amerikaanse luchthavens," vertelt Arjen van der Horst.

In de Verenigde Staten zijn meer dan 774.000 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Daarmee heeft het land het hoogste aantal bekende besmettingen ter wereld.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie