Buitenland
NOS

Wegen Texas weer begaanbaar na extreem winterweer: 'Zorgen over wat we nu gaan vinden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wegen Texas weer begaanbaar na extreem winterweer: 'Zorgen over wat we nu gaan vinden'

Langzaam verbetert de situatie voor inwoners van Texas. De temperatuur loopt de komende dagen waarschijnlijk een beetje op en hier en daar doet de stroom het weer. De zorgen om het extreme winterweer maken plaats voor zorgen over ouderen en kwetsbaren. Hebben zij de vrieskou overleefd?

Video niet beschikbaar

De Nederlandse Mariette Hummel woont in de stad Austin. Eerder deze week vertelde ze hoe ze probeerde de kou buiten de deur te houden. Inmiddels is haar situatie iets verbeterd. "We hebben na meer dan 80 uur eindelijk stroom", vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "En er is weer stromend water, maar dat is niet drinkbaar."

Hummel brengt maaltijden rond voor ouderen, dat ging maar mondjesmaat de afgelopen dagen. "We maken ons zorgen over wat we aantreffen, nu de wegen weer begaanbaar zijn. Een man vertelde dat hij sinds dinsdag niet had gegeten. Hij barstte in tranen uit toen de deurbel ging en er een maaltijd werd bezorgd." Maar er zijn ook ouderen die al dagen hun telefoon niet opnemen, vertelt Hummel. "Daar maken we ons veel zorgen over."

Kaarsje

In eigen huis is Hummel de hele dag bezig met water koken om iets te drinken te hebben. Bij de waterleiding brandt een kaarsje met een foto van acteur Matthew McConaughey. "Dat is een lokale celebrity hier, die hebben we voor de grap als een soort heilige bij de bevroren waterleiding gezet."

De komende dagen ziet het er beter uit voor Texas. "Als het goed is, is dit de laatste dag vorst. Dan gaan we terug naar normale temperaturen in Texas voor deze tijd van het jaar. Woensdag met 22 graden boven nul."

Foto: Mariette Hummel

Situatie verbetert langzaam voor inwoners Texas

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie