Buitenland
NOS

Hoe de Amerikanen Baghdadi te pakken kregen

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de Amerikanen Baghdadi te pakken kregen

Bij een militaire operatie hebben Amerikaanse troepen IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi gedood. Lees hier hoe de militaire operatie werd voorbereid en verliep.

Dit artikel is gebaseerd op de verklaring van president Trump. Correspondent Arjen van der Horst en IS-deskundige Abdou Bouzerda (van Bureau Buitenland) praten je bij in het NOS Radio 1 Journaal.

De informanten

Ongeveer een maand geleden werd duidelijk waar IS-leider Baghdadi zich schuilhield. Hij had zich volgens Iraakse militaire bronnen verschanst in de Syrische provincie Idlib.

Dat kwam aan het licht toen de Irakezen een van de vrouwen van Baghdadi, of een vrouw van een naaste medewerker (bronnen verschillen hierover van mening), arresteerden. Deze vrouw blijkt een belangrijke informant. Via haar kon het Iraakse leger de coördinaten doorgeven van de schuilplaats van Baghdadi aan de Amerikanen .

Ook de zwager van Baghdadi werd opgepakt. Hij gaf, volgens een andere bron in het Iraakse leger, informatie over de verblijfplaats van Baghdadi. President Trump vertelt vandaag in een persconferentie dat de VS ook "nuttige informatie" krijgt van de Syrische Democratische Strijdkrachten.

De schuilplaats in Idlib

Volgens Trump werd Baghdadi al een paar weken in de gaten gehouden en moesten twee of drie eerdere geplande missies worden afgeblazen omdat Baghdadi op het laatste moment zijn plannen veranderde.

Donderdag hoorde Trump dat Baghdadi in zijn schuilplaats in Idlib aanwezig was. Hij gaf zijn bevelhebbers de opdracht om uiterlijk vrijdagmorgen met een aanvalsplan te komen. Zaterdagochtend werd duidelijk dat de operatie echt kon doorgaan.

Het doel van de militaire operatie was Baghdadi levend in handen te krijgen of, als dat niet lukte, hem te doden.

De militaire operatie

De operatie begon op een militaire luchtmachtbasis in West-Irak. Amerikaanse militairen en honden vertrokken in acht helikopters naar de schuilplaats van Baghdadi in de Noord-Syrische provincie Idlib. De militairen werden ondersteund door militaire vliegtuigen en schepen. Aan boord van een van de helikopters was ook een militaire robot, die uiteindelijk niet gebruikt werd.

Wanneer de helikopters de schuilplaats naderden, werden ze beschoten. De Amerikaanse militairen slaagden erin de schutters uit te schakelen en landden veilig. Omdat ze boobytraps verwachtten bij de enige toegangsdeur, besloten ze een muur op te blazen. Een paar seconden later stonden ze volgens Trump binnen.

Iedereen die aanwezig was gaf zich over of werd gedood. Trump zegt dat er, na de inval, meer mensen dood dan levend waren. Onder de doden waren er ook drie kinderen en twee vrouwen met bomvesten. Elf andere kinderen werden ongedeerd uit het huis gehaald en verschillende IS-strijders werden gevangengenomen.

De doodlopende tunnel

Baghdadi vluchtte, volgens Trump, naar een ondergronds gedeelte van het complex en rende met drie van zijn kinderen een doodlopende tunnel in. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Esper, die de operatie samen met Trump en vicepresident Pence volgde in het Witte Huis, riepen Amerikaanse militairen dat hij zich moet overgeven, maar Baghdadi weigerde en rende, volgens Trump, "jammerend en huilend", verder de tunnel in.

De Amerikaanse troepen stuurden honden achter hen aan. En wanneer hij het einde van de tunnel bereikt, op de hielen gezeten door de honden, blies Baghdadi zich op met zijn bomvest en doodde daarmee zichzelf en zijn kinderen. Door de explosie stortte de tunnel in.

Binnen 15 minuten na zijn dood werd volgens de Amerikaanse president een dna-test afgenomen die aantoonde dat het inderdaad om het lichaam van Baghdadi ging.

De gewonden

In Baghdadi's schuilplaats namen de militairen "zeer gevoelig materiaal" in beslag dat informatie biedt over de oorsprong van IS en toekomstige operaties. De hele operatie duurde volgens Trump ongeveer twee uur.

Bij de inval raakten twee Amerikaanse militairen lichtgewond. Volgens de president zijn ze inmiddels weer aan het werk. Een militaire hond raakte zwaargewond.

Ster advertentie
Ster advertentie