Buitenland
VPRO

'De krab loopt net als de democratie in VS op zijn laatste poten'

foto: NOAA Fisheries / AFPfoto: NOAA Fisheries / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De krab loopt net als de democratie in VS op zijn laatste poten'

Nagenoeg alle krab is verdwenen uit de wateren van Alaska in het hoge noorden van de VS. Daarom is er voor het eerst in de geschiedenis geen feestelijke en traditionele opening van het krabseizoen, vertelt journalist Casper Thomas in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Alaska

Vergeleken met 2 jaar geleden is er een daling van 90 procent in de krabbenpopulatie, vertelt Thomas. "Het lijkt erop dat de krab mysterieus is verdwenen en er niks meer te vangen is in Alaska. Dat brengt een groot probleem voor de lokale vissers die er van moeten leven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Klimaat geen prioriteit

Een duidelijke verklaring is er vooralsnog niet, benadrukt de journalist. "Maar een ding is duidelijk: de sneeuwkrabben leven doorgaans in koud water en Alaska is door de klimaatopwarming niet meer zo koud. Het zou kunnen dat de krabben daarom niet zich optimaal hebben kunnen voortplanten."

Het veranderende klimaat is ook zichtbaar aan de stijgende temperaturen, het smeltend ijs en de zwam die er minder vaak zwemt. Ondanks deze ontwikkelen is de klimaatkwestie geen topprioriteit voor de politiek, zegt Thomas. "Alaska is een Republikeinse staat. Gouverneur Mike Dunleavy staat niet bekend als een politicus die in klimaatopwarming gelooft. Bij zijn aantreden een paar jaar geleden ontbond hij nog een werkgroep van experts en ambtenaren die zich bezighielden met klimaatopwarming in Alaska."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie