Buitenland
KRO-NCRV

Jan Pronk over Srebrenica 'Het is een trauma dat je bijblijft’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Pronk over Srebrenica 'Het is een trauma dat je bijblijft’

Oud-minister Jan Pronk denkt nog dagelijks aan zijn rol bij de val van de Bosnische enclave Srebrenica. "Het is een trauma dat je bijblijft als je daar zo nauw bij betrokken bent geweest."

Pronk was ook getuige van de genocide in Rwanda in de jaren negentig en beide ervaringen laten hem niet meer los. "Het staat iedere week op mijn netvlies. Ik ben er continu over aan het denken, lezen en aan het praten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

25 jaar na de val

Dit weekend is het precies 25 jaar geleden dat Srebrenica viel. Pronk is - op één jaar na – altijd aanwezig bij de herdenking en zal ook morgen weer een toespraak houden.

De val Srebrenica was de climax van een langlopend internationaal steekspel en Nederland kon onder haar verantwoordelijkheid niet verhinderen dat bijna achtduizend moslimmannen werden vermoord.

Het Nederlandse bataljon Dutchbat moest de compound nabij de enclave verlaten toen de Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Mladic de stad hadden ingenomen.

Leed slachtoffers

Pronk was destijds minister van ontwikkelingssamenwerking en kende het gebied goed. Hij was daar namens de Nederlandse regering. Hoewel hij vindt dat de VN, maar meer nog de NAVO, de Nederlandse militairen hebben laten vallen, zei hij in 2015 dat Nederland de mensen van Srebrenica verraden heeft. "Als internationale gemeenschap, waar wij toe behoren, hebben we onvoldoende gedaan."

Pronk is onder de indruk van de vele verhalen van oud-Dutchbatters die ook nog dagelijks worstelen met de geschiedenis. Toch hoopt hij ook dat er net zo veel aandacht is voor het leed van de slachtoffers. "Die pijn zit heel diep." Daarnaast vindt hij dat Nederland ook na het drama, de slachtoffers niet goed behandeld heeft.

Syrië

Oud-premier en partijgenoot Wim Kok, die aftrad om Srebrenica, bleef zich altijd afvragen wat hij nog meer had kunnen doen. Ook bij Pronk spookt deze vraag bijna dagelijks door zijn hoofd. "Dat is maar goed ook. Het betekent dat je dit soort onderwerpen van de hoogste importantie kan blijven zien."

Hij ziet het als zijn plicht om de verantwoordelijkheid die hij toen had, proberen waar te maken in andere situaties en conflicten. "Ik geloof bijvoorbeeld dat we als internationale gemeenschap veel weinig hebben gedaan in Syrië." Vanuit de ervaring met de Balkan, zouden we volgens hem anders met de oorlog in Syrië moeten omgaan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie