Buitenland
VPRO

Deze undercover journalist doet met gevaar voor eigen leven verslag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze undercover journalist doet met gevaar voor eigen leven verslag

Toen de Burundese journalist Gaca zes jaar oud was, kreeg hij van zijn vader een radio. "Ooit hoor ik jou praten", zei hij tegen zijn zoon. Gaca haalde de radio uit elkaar om te zien hoe de journalist die hij hoorde daarin verstopt zat, en hoe hij dat zelf in de toekomst voor elkaar moest krijgen. Inmiddels snapt Gaca precies hoe journalisten werken en doet hij zélf verslag voor een radiozender, maar: dat weet bijna niemand.

Gaca is niet zijn echte naam, en dat hij werkzaam is als journalist is strikt geheim. Zelfs zijn vader is er niet van op de hoogte dat hij dit werk nog steeds doet. Bureau Buitenland-verslaggever Edwin Koopman zocht Gaca op, die nu tijdelijk in Nederland verblijft op uitnodiging van het Shelter City initiatief.

VPRO BB 16-12 undercover journalist

Staatsvijand

Vijf jaar geleden vond er in Burundi een staatsgreep plaats, sindsdien hebben de mensen in Burundi geen vrijheid van meningsuiting, stelt Gaca: "Journalisten en mensenrechtenactivisten worden gezien als staatsvijand." Hij doet undercover verslag van politiek gevoelige onderwerpen, maar niemand weet dat hij werkt voor de radiozender die vanuit buurland Rwanda opereert. Via sociale media en de website van het radiostation wordt alles anoniem verspreid.

Bang

Als Gaca’s ware identiteit bekend wordt, loopt hij het risico gearresteerd, en zelfs vermoord te worden: "Ik mag geen enkele fout maken, een paar jaar geleden moest ik zes maanden naar het buitenland omdat er plannen bestonden om mij te vermoorden." Dat klinkt gevaarlijk, en dat is ook zo, stelt Gaca: "Ik ben wel bang, maar ik blijf undercover als journalist werken. Als je wilt dat er iets verandert, dan moet je je leven durven wagen."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie