Buitenland
VPRO

Zwitserse senioren slepen eigen regering voor rechter om falend klimaatbeleid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwitserse senioren slepen eigen regering voor rechter om falend klimaatbeleid

Een groep Zwitserse vrouwen van enigszins respectabele leeftijd heeft zich tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gewend om de Zwitserse regering aan te klagen wegens onvoldoende actie tegen klimaatverandering. Ze noemen zichzelf de KlimaSeniorinnen. "De verwachtingen zijn echt hooggespannen", vertelt Zwitserland-correspondent Renske Heddema in Bureau Buitenland.

Zwitserse senioren slepen eigen regering voor rechter om falend klimaatbeleid

GrossmütterRevolution

"Het is een groep die al in 2015 is ontstaan, destijds heetten ze nog de GrossmütterRevolution", vertelt Heddema. De aanklacht van de vrouwen, die worden ondersteund door Greenpeace, is gebaseerd op het feit dat hun mensenrechten worden aangetast omdat de regering onvoldoende doet om klimaatverandering tegen te gaan.

Volgens de correspondent is het een unieke zaak, en worden oudere vrouwen specifiek geraakt door klimaatverandering: "Het is procentueel zo dat oudere mensen sowieso meer last hebben van de hitte. Maar kennelijk hebben oudere vrouwen er nog meer last van dan oudere mannen", vertelt de correspondent.

Gebrekkig klimaatbeleid

Volgens Heddema lijkt Zwitserland op het eerste gezicht veel te doen aan klimaatverandering, maar is dat beeld vertekend. Er wordt volgens haar op lokaal niveau vooral veel gedaan. "De stad Zürich, heeft al twintig jaar het doel van de '2000 watt maatschappij'. Dat elk individu niet meer mag gebruiken dan 2000 watt per dag," vertelt ze. "Maar aan de andere kant is er landelijk zojuist een CO2-wet niet doorheen gekomen, en je ziet bovendien in Zwitserland ontzettend weinig zonnepanelen op de daken."

Precedentwerking

De zaak kan grote gevolgen hebben. Als het EHRM de vrouwen gelijk geeft, kan dit een precedent scheppen voor andere klimaatgerelateerde zaken, stelt Heddema. "Het is een hele grote zaak. En het is natuurlijk afwachten, maar als ze in het gelijk worden gesteld, dan heeft dat enorme internationale effecten." Het gerechtshof zal bijna een jaar nodig hebben om een oordeel te vellen, maar ondertussen zullen de vrouwen en hun sympathisanten aandacht blijven vragen voor hun zaak.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie