Buitenland
NOS

Hoe het boek van de nicht van Trump zoveel stof kan doen opwaaien

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe het boek van de nicht van Trump zoveel stof kan doen opwaaien

Too Much And Never Enough, zo heet het boek van Nancy Trump, nichtje van. Er zijn al veertien drukken verschenen en een miljoen exemplaren verkocht van haar 'wraakboek'. Maar waarom doet dat boek het zo goed?

In een interview met ABC zei Mary Trump dat ze de waarheid over haar disfunctionele familie wilde vertellen omdat de kiezers vier jaar geleden op iemand stemden wiens achtergrond ze eigenlijk niet kenden. "Ik had niet verwacht dat het boek zoveel zou doen, maar er is ook bij de serieuze pers veel aandacht voor. En het verkoopt goed dus op die manier kan het Donald Trump wel schade berokkenen", zei Michiel Vos in Met het Oog op Morgen.

Gek gemaakt door zijn vader

Mary Trump is het nichtje van Donald, dochter van zijn oudere broer. En dat zorgt volgens Vos voor het enorme succes van haar boek: "Ze vult iets in waar heel wat Amerikanen op zitten te wachten. Ze geeft een persoonlijke kijk op dé vraag waar half Amerika mee zit: Is die man nu echt gek of ervaren we het zo omdat we geen fan zijn?" Dat de vrouw ook psychologe is, zorgt ervoor dat haar antwoord extra serieus genomen wordt: "Volgens Mary is haar nonkel oprecht gek. Meer nog: hij is gek gemaakt door zijn eigen vader, Fred. Waar zijn broer bezweek onder de druk, floreerde Donald in het systeem dat zijn vader had opgebouwd. Hij is volgens haar een clowneske poseur die een rol speelt. Hij wou de rol van beste zoontje van zijn vader spelen. Fred wilde van zijn zoons echte killers maken zonder empathie en dat is volgens Mary het beste gelukt bij Donald."

Rancuneus?

Maar is het boek ook meer dan enkel een rancuneus verhaal van een familielid? "Je kan niet ontkennen dat het boek rancuneus is. Mary heeft de familie met ruzie deels verlaten. Zo is ze bijvoorbeeld zelf getrouwd met een vrouw en dat is niet naar de zin van de familie. Zij is geen fan van Trump en hij omgekeerd ook niet van haar." Anderzijds kan ze volgens Vos wel concrete zaken onthullen: "Zo schrijft ze bijvoorbeeld dat haar nonkel iemand omgekocht zou hebben om zijn toelatingsexamen voor de prestigieuze universiteit van Pennsylvania te maken."

Zoveelste bewijs

Dat Trump vaak een loopje maakt met de waarheid is voor heel veel Amerikanen al duidelijk, zegt Vos: "Het ene deel vindt het prima, maar een groot deel zit echt te wachten op het zoveelste bewijs daarvan. En dat is dit. Voor de democraten is dit nógmaals een bevestiging dat iets niet goed is met Trump en dat hij mentaal niet opgewassen is tegen deze belangrijke baan, het presidentschap. Ze hadden het al eerder gehoord van mensen die met hem hebben gewerkt, maar nog nooit van zijn familie." Volgens Vos is politiek ook wel deels een rol spelen, maar dit gaat verder dan dat: "Natuurlijk laat je altijd maar een deel van jezelf zien, nooit alles. Dat heeft Trump goed begrepen, maar nu weten we meer dan we zouden moeten weten van iemand in die functie. Het is nog nooit voorgekomen dat op dit niveau een nichtje zo uit de biecht klapt over een bekend familielid."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie