Buitenland
VPRO

Surinam Airways: vlootloos en vleugellam

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Surinam Airways: vlootloos en vleugellam

Surinam Airways, ook wel Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), staat op omvallen en een Nederlander is ingeschakeld om de boel te redden. Volgens deskundigen tegen beter weten in. Iwan Brave, hoofdredacteur van de krant De Ware Tijd, vertelt erover in Buitenland Uitgelicht.

Buitenland Uitgelicht - Suriname met Iwan Brave

Zonder vloot in de lucht

De dienstverlening van SLM schiet al lange tijd tekort, volgens Brave. “Slechte service, vaak vallen regionale vluchten uit, dure tickets en slechte communicatie, zeker als mensen gestrand zijn.” Het bedrijf verkeert aan de rand van de afgrond. “SLM is een staatsbedrijf en werd te inefficiënt. De nieuwe regering dwong het bedrijf tot sanering. Toen begon de ellende. De luchtvaartmaatschappij heeft een miljoenenschuld.” De maatschappij heeft geen eigen vloot meer. Buitenlandse bedrijven en hun personeel worden ad hoc ingehuurd om vluchten uit te voeren.

Redder in nood

De Nederlander Paul de Haan is aangewezen om het bedrijf van de ondergang te redden, zoals hij dat eerder deed bij Afrikaanse maatschappijen. “Volgens deskundigen en de vele cynici is het een onmogelijke opgave”, vertelt Brave. Zij denken dat er elk moment een faillissement bekend wordt gemaakt.

Maar De Haan lijkt er wel nog in te geloven. Deze week verscheen er een uittreksel van de kamer van koophandel, waaruit bleek dat De Haan een nieuwe maatschappij heeft opgericht met de naam Flying on trusted wings. Het document werpt genoeg vraagtekens op, maar uitleg blijft voorlopig uit. President Santokhi presenteert pas over enkele weken het reddingsplan van De Haan”.

foto: De Ware Tijd

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie