Buitenland
NOS

Opnieuw schietpartij op een basisschool in de VS: drie kinderen en drie volwassenen dood

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opnieuw schietpartij op een basisschool in de VS: drie kinderen en drie volwassenen dood

Op een basisschool in de Amerikaanse stad Nashville heeft een vrouw drie kinderen en drie volwassenen doodgeschoten. Na de schietpartij kwam ze om het leven in een vuurgevecht met de politie.

Opnieuw schietpartij op een basisschool in de VS: 3 kinderen en 3 volwassenen dood

"Eerder vandaag ging hier een 28-jarige schutter met automatische wapens via een zijdeur van die school naar binnen en begon meteen om zich heen te schieten", vertelt correspondent Simone Tukker in het NOS Radio 1 Journaal.

Schietpartij

"Drie kinderen, nog maar negen jaar oud, kwamen om het leven. Ook drie volwassenen kwamen om, waaronder het hoofd van die school in Nashville." Ook de schutter overleed na een vuurgevecht met de Amerikaanse politie. "Het gaat om een 28-jarige vrouw uit Nashville, Audrey Hale. Zij zou een oud-leerling van de school zijn geweest." Er blijft ook nog veel onduidelijk, vertelt Tukker. De komende uren en dagen zal er dan ook meer informatie naar buiten komen over het incident.

Vrouwelijke schutter

Het is volgens Tukker opvallend dat het een vrouwelijke schutter was. "Dat hoor je bijna nooit. Het komt ook bijna nooit voor. In de VS is er ook een database van dit soort schietpartijen. Dat wordt aangevinkt als er vier doden of meer zijn. In die datebase van 172 mass shootings dit jaar was het slechts vier keer een vrouwelijke schutter. In twee van die gevallen ging het ook om een schutter die samenwerkte met een man. Dus het heel opvallend dat het om een vrouwelijke schutter gaat."

Volgens Tukker was de vrouw goed voorbereid voor de schietpartij. "Er waren kaarten aangetroffen, en er komt steeds meer naar buiten over wie zij was. Dat het een oud-studente van de school zou zijn, maar ook dat ze zich mogelijk zou identificeren als transgender. Dat zou wel heel opvallend zijn, als dat zo is."

"In de staat Tennessee, waar Nashville in ligt, is heel veel te doen om de rechten van transgenders. Die staan daar ernstig onder druk”, zegt Tukker. “Dit weekend gaat er een wet in waarmee het onmogelijk wordt gemaakt om als minderjarige een transgenderbehandeling door te gaan. Als deze vrouw zich inderdaad bleek te identificeren, zou dat mogelijk een reden kunnen zijn geweest voor deze schietpartij. Dat is allemaal nog onduidelijk, daar zullen we nog meer over horen."

Biden

De Amerikaanse president Biden heeft gereageerd op de schietpartij. Volgens Tukker sprak hij met veel afschuw. "Ik moet er bijna 'opnieuw' bij zeggen, want het is niet de eerste schietpartij op een school waar hij over moet spreken. Hij zegt: we moeten meer doen om wapengeweld te stoppen. Het verscheurt onze gemeenschap, dat zei hij vandaag in het Witte Huis. Hij riep nog maar eens op een hernieuwd verbod op wapens en strengere regels voor de verkoop van wapens."

Strengere regels

Dit soort maatregelen kunnen niet zomaar doorgevoerd worden. Ze moeten eerst goedgekeurd worden door het Amerikaanse congres. "Dat is nu in handen van de republikeinen. Het zal erg lastig worden om dat soort wetten er doorheen te krijgen."

RJN Nashville

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie