Naar homepage
Buitenland

Wie moet Ruth Bader Ginsburg vervangen in het Amerikaanse Hooggerechtshof?
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie moet Ruth Bader Ginsburg vervangen in het Amerikaanse Hooggerechtshof?

Afgelopen vrijdag overleed Ruth Bader Ginsburg op 87-jarige leeftijd. Maar dit weekend begon de strijd om haar plek in het Hooggerechtshof al. Correspondent Marieke de Vries vertelde in NOS Met het Oog op Morgen wat er op het spel staat.

Makkelijk zal het niet worden om voor de verkiezingen een nieuwe rechter plaats te laten nemen in het Hooggerechtshof. "Gemiddeld duurt het 70 dagen voor een nieuwe rechter is geïnstalleerd, maar die tijd hebben de Republikeinen niet," zegt de Vries.

"Het wordt lastig. Er is een meerderheid in de Senaat om de stemming te laten slagen, maar er hoeven maar vier van de 53 Republikeinen tegen te stemmen en het gaat niet door. En twee hebben al aangegeven dat te gaan doen."

Een belangrijke stoel

Het Hooggerechtshof is in de Verenigde Staten verantwoordelijk voor beslissingen die ingrijpende gevolgen kunnen hebben in het dagelijks leven. "Denk aan abortus, gelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar ook Obamacare."

Met het overlijden van Ruth Bader Ginsburg is er een even aantal rechters en dat betekent dat een gelijkspel in stemming mogelijk is. "Dat zou voor bijvoorbeeld Obamacare funest kunnen zijn, want bij een gelijkspel geldt de uitspraak van het lagere gerechtshof. En die hebben bepaald dat Obamacare niet verplicht kan zijn."

In de toespraken van Joe Biden speelt dit dan ook een grote rol. "Hij wil zijn publiek echt aanspreken: als jullie niet voor mij stemmen, als ik niet een rechter kan installeren, dan zijn jullie je basisverzekering kwijt tijdens een pandemie."

Conservatief of progressief

Ginsburg gold als een progressieve rechter, die vaak meestemde met de Democraten op belangrijke onderwerpen. Maar de kandidaten die Trump zegt te overwegen zijn vooral conservatief. "Het wordt wat Trump betreft een conservatieve vrouw." Met de keuze voor een vrouw zou Trump ook hopen een belangrijke groep kiezers te overtuigen op hem te stemmen bij de presidentsverkiezingen in november.

Naast een stoel gaat het dus ook om de politieke stroming voor de komende jaren. "Bij de vorige verkiezingen besloot Ginsburg zelf om niet met pensioen te gaan. Dat pakt voor de Democraten nu dus niet goed uit. Maar de Republikeinen zien hun moment om een conservatief Hooggerechtshof te krijgen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie