Buitenland
KRO-NCRV

Oekraïens buurland Moldavië leeft 'in angst en vertwijfeling'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïens buurland Moldavië leeft 'in angst en vertwijfeling'

Als zuiderbuur van Oekraïne vangt het kleine Moldavië per hoofd van de bevolking de meeste Oekraïense vluchtelingen op. Correspondent Thijs Kettenis is in Moldavië en bij Spraakmakers vertelt hij hoe de inwoners zich angstig afvragen of het Russisch geweld ook deze grens over zal trekken.

De oorlog dichtbij

Het land is in "vertwijfeling en angst", zegt Thijs Kettenis vanaf de Moldavisch-Oekraïense grens. Waar de meeste aandacht uitgaat naar Polen - het land dat momenteel de meeste Oekraïense vluchtelingen opvangt - zijn er in Moldavië ook al bijna een kwart miljoen vluchtelingen aangekomen. "Dat is een enorme belasting van faciliteiten in het armste land van Europa."

Daarbij komt de oorlog voor hen heel dichtbij. Het voormalige Sovjetland ligt tussen Roemenië en Oekraïne ingesloten en miljoenenstad Odessa is een belangrijke stad voor het kleine Moldavië. "De angst is dat de Russische troepen verder oprukken deze kant op", zegt Kettenis.

Quote

Als de Russen doorlopen, staan ze binnen een paar uur aan de westgrens

De Moldaviërs konden zich deze oorlog niet voorstellen en vragen zichzelf nu af of hen hetzelfde lot te wachten staat. “De invasie van Oekraïne was ondenkbaar, maar als Poetin het zou willen is het een kwestie van een paar uur voordat ze Moldavië hebben ingenomen.” Het leger stelt volgens Kettenis niks voor. "Als de Russen plat gezegd doorlopen, staan ze binnen een paar uur aan de westgrens."

Vluchtelingen in ongeloof

Aan de Moldavisch-Oekraïense sprak de correspondent met verschillende mensen die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld in Oekraïne. "Zij zijn in grote angst en ongeloof. Mensen hadden tot een paar weken geleden absoluut niet gedacht dat ze nu hier zouden staan."

Betrokkenheid Moldaviërs

Omdat de wegen naar Polen vaststaan, komt een deel van hen ongepland in Moldavië aan waar de lokale bevolking er alles aan doet om ze te helpen. De vraag is wel hoe lang de inwoners deze steun kunnen bieden. Veel vluchtelingen worden bij mensen thuis opgevangen. "Deze mensen zijn echt arm en kunnen niet voor langere tijd gasten voeden."

Volgens Kettenis is de barmhartigheid groot, maar is financiële hulp van buitenaf hard nodig. Inmiddels hebben de VN, de EU en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken hulp toegezegd, maar de vraag is of het genoeg is. "De autoriteiten zeggen veel meer nodig te hebben."

Transnistrië

Moldavië is een voormalige Sovjetstaat waar de bevolking zowel Russisch als Roemeens spreekt. In de afvallige regio Transnistrië zitten ook Russische separatisten. Deze oorlog zet de verhoudingen in het land op scherp.

"Er zijn vrij goede banden tussen het westen van Moldavië en Transnistrië", vertelt Kettenis. Mensen gaan over en weer, er is geen harde grens en de regio’s zijn sterk verweven met elkaar. Volgens de correspondent willen inwoners niet denken aan de mogelijke gevolgen van dit conflict voor Moldavië. "Het gaat goed met hen zolang niet hoeven kiezen, maar iedereen voelt aan dat het moment wel gaat komen en dat zorgt voor angst."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie