Buitenland

Stateloze politicus worstelt zich over de grens van Oekraïne

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stateloze politicus worstelt zich over de grens van Oekraïne

Dit weekend was het aan de westelijke grens van Oekraïne een chaos. Na een impasse die een dag duurde lukte het de oud-president van Georgië en ex-gouverneur Mikheil Saakashvili om, met behulp van supporters, dwars door grenswachten Oekraïne binnen te dringen. Zijn doel is om protesten te veroorzaken.

Saakashvili nam in november 2016 ontslag als gouverneur van de regio Odessa, en beschuldigde voormalig politiek bondgenoot en huidige president van Oekraïne Petro Porosjenko van corruptie. Vervolgens ontnam Porosjenko hem van zijn staatsburgerschap. De president beweerde dat Saakashvili zou hebben gefraudeerd bij het verkrijgen van zijn Oekraïense nationaliteit, maar Saakashvili noemde de actie politiek gemotiveerd, en zei zich te zullen verzetten.

Een circus

Vandaag lijkt de eerste stap daarin gezet te zijn. Bij aankomst in Oekraïne sprak een gepassioneerde Saakashvili zijn supporters toe: “Ik ben met mijn Oekraïense paspoort gekomen! Ik wilde het laten zien en een statement maken. Maar de autoriteiten hebben er een circus van gemaakt.”

Foto: ANP

Michiel Driebergen, onze correspondent in Oekraïne, volgt de ontwikkelingen op de voet. “Hij is ergens ondergebracht, niemand weet precies waar”, zei hij vandaag in De Ochtend. “Hij gaat zich morgen waarschijnlijk aanmelden bij de immigratiedienst, om het volgens de officiële manier te doen. Dat werd vanochtend geëist door de minister van Binnenlandse Zaken. Hij mag hier dus helemaal niet zijn.”

Foto: ANP

'Hij wil meer protesten'

Waar mag Saakashvili eigenlijk wél zijn? Dat is niet helemaal duidelijk. Toen hij in 2015 gouverneur van de Oekraïense regio Odessa werd, verloor hij zijn Georgische nationaliteit. Omdat hij vorig jaar ontslag nam, ontnam president Porosjenko hem vervolgens zijn Oekraïense nationaliteit. Sindsdien is Saakashvili stateloos. Het Oekraïense paspoort waar de ex-gouverneur bij de grens mee zwaaide, is dan ook ongeldig.

Beluister het gesprek met Michiel Driebergen in De Ochtend hier terug:

Oud-president van Georgië meldt zich bij de Oekraïnse immigratiedienst

Volgens Driebergen is Saakashvili, nu hij veilig is aangekomen, van plan om in Oekraine protest te veroorzaken. “Dat zou je zorgwekkend kunnen noemen”, zegt Driebergen. “Hij wil meer protesten en die moeten gefocust zijn op het veranderen van de kieswet, waardoor rijke zakenmannen minder makkelijk hun mannetjes in het parlement kunnen zetten. En volgens zijn medewerkers kunnen er dan pas vervroegde verkiezingen komen. Dat is eigenlijk het einddoel.”

'De mensen zijn een beetje bang'

Volgens Driebergen zijn de Oekraïners niet bepaald gerustgesteld: “De mensen zijn een beetje bang door wat ze gisteren op televisie zagen: dat mensen plotseling door de grens heen kunnen breken. Er wordt al gezegd dat er zoveel wetteloosheid in het land is. Dat iemand zonder paspoort zo binnen kan komen vinden mensen een heel slecht teken.”

Ondanks dat Saakashvili gisteren met behulp van een achterban het land in is gekomen, staat hij nog steeds ontzettend laag in de peilingen. Het moet nog blijken of het veroorzaken van protesten in een land dat in een economische dip zit daarbij gaat helpen.

Ster advertentie
Ster advertentie