Buitenland
VPRO

In Tsjechië krijgen ze rode oortjes van seksuele voorlichting

foto: Konsent / YouTubefoto: Konsent / YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. In Tsjechië krijgen ze rode oortjes van seksuele voorlichting

Er wordt nauwelijks aan sekseducatie gedaan op Tsjechische scholen. Dat blijkt uit onderzoek van de NGO Konsent. Om daar verandering in te brengen is een petitie gestart door de NGO, vertelt journalist Laura Postma in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Tsjechië

De voorlichting op scholen beperkt zich tot informatie over anticonceptie en SOA's, zegt Postma. "Op andere scholen wordt er zelfs helemaal geen aandacht aan besteed. Er wordt vaak gedacht dat jongeren thuis wel seksuele voorlichting zullen krijgen. Maar dat blijkt ontoereikend."

De NGO wil vooral bereiken dat leraren beter opgeleid worden en onderwijsmateriaal tot hun beschikking krijgen, zegt de journalist. "Dat moet door het Tsjechische Ministerie van Onderwijs regelmatig gemonitord en geactualiseerd worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat deze petitie komt, noemt Postma uiterst interessant. "Normaal gesproken praten veel Tsjechen niet gemakkelijk over seks. Dat staat in schril contrast, omdat Tsjechië voor de buitenwereld bekendstaat als het land van seks, met één van de grootste pornoindustrieën ter wereld. Seksuele voorlichting was dan ook lange tijd zelfs taboe op scholen. Door deze petitie zou daar verandering in kunnen komen."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie