Buitenland
NOS

Paaseiland na twee jaar open voor bezoekers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Paaseiland na twee jaar open voor bezoekers

Heeft u altijd al met eigen ogen die bijzondere hoofdbeelden op Paaseiland willen bewonderen, vanaf vandaag kunt u als toerist weer naar het eiland toe. Het eiland is twee jaar gesloten geweest voor toeristen. Milieuwetenschapper Jan Boersema is gespecialiseerd in het Paaseiland en vertelt.

Paaseiland weer open voor toeristen

Video niet beschikbaar

Aan hun lot overgelaten

Paaseiland-kenner Jan Boersema vertelt dat het Paaseiland er niet al te goed aan toe is. "Het eiland is behoorlijk afhankelijk geworden van toerisme, zo'n 70% van de bevolking. Men heeft wel wat oude veerkracht wat herwonnen. Ze zijn zich gaan afvragen waarom ze niet afhankelijk zijn van het buitenland, bijvoorbeeld van Chili. Ze zijn aan hun lot overgelaten in het midden van de oceaan. Het eiland is ongeveer zo groot als Tessel, en er wonen 8 duizend mensen. In de tijden voor Covid kwamen er rond de honderd duizend toeristen."

Spirit is terug

Op de eiland is wél de 'spirit' terug. "In tijden dat er bijna geen toeristen kwamen begon men weer hun eigen eten te verbouwen. Ze hebben oude principes van burenhulp ontwikkeld. Er is weer spirit in het eiland gekomen en ze hebben het idee dat ze dat vast moeten houden nu", vertelt Boersema.

Het Paaseiland heeft bijna geen inheemse inwoners meer. "Bijna elke paaseilander is al gewikkeld en gemengd. Er zijn ongetwijfeld mensen die kunnen aantonen dat ze hele oude voorouders op het eiland hebben. Maar aan het einde van de 19e eeuw heeft er een hele dramatische gebeurtenis plaatsgevonden. De pokken zij op het eiland gekomen. Toen zijn van de 4 duizend paaseilanders maar 110 mensen over. Van die 110 is het weer een beetje opgekrabbeld", aldus Boersema.

item paaseilanden

Ster advertentie
Ster advertentie