Buitenland
VPRO

'Gidsland Nigeria zet zich schrap voor verkiezingen'

foto: Audu MARTE / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gidsland Nigeria zet zich schrap voor verkiezingen'

Maar liefst honderd miljoen Nigerianen gaan dit weekend naar de stembus. Het land staat bekend als de grootste economie van Afrika, en is daarmee een belangrijke speler in de regio en daarbuiten. Vandaar dat het kiezen van een nieuwe president en parlement met belangstelling wordt gevolgd in binnen- en buitenland. ''Nigeria wordt regionaal en op het wereldtoneel steeds meer een gidsland, dat geldt ook voor de verkiezingen,'' zegt David Ehrhardt van de Universiteit Leiden in Bureau Buitenland.

'The Giant of Africa' klaar voor verkiezingen

Democratie werkt

Het blad Foreign Policy noemde de Nigeriaanse verkiezingen de belangrijkste verkiezingen van dit jaar. “Deze verkiezingen zijn ontzettend belangrijk. In West-Afrika staan democratieën namelijk onder druk, zegt Ehrhardt. Er zijn vier succesvolle couppogingen geweest in de afgelopen jaren in West-Afrika. Alleen daarom al is het belangrijk dat deze verkiezingen doorgaan, dat het land niet uit elkaar valt door geweld. Zodat Nigeria op deze manier laat zien: Democratie werkt.”

Het leeft

In Nigeria leven de verkiezingen enorm. ''Iedereen is ermee bezig. Niemand weet wie de beste president is voor het land. Maar tegelijk is iedereen enorm betrokken. Het belangrijkste thema voor deze verkiezingen is wie wint. Het is een strijd tussen verschillende regio.'' Zo vertegenwoordigt Bola Ahmed Tinubu van de huidige regeringspartij APC het zuidwesten van Nigeria, waar de Yorùbá wonen, een grote etnische groep.

Andere manier van politiek bedrijven

Een belangrijke kandidaat waar Nigerianen op kunnen stemmen aankomende zaterdag is Peter Obi. Hij is van de Labour Partij en doet het ontzettend goed bij de jongeren. “Hij vertegenwoordigt een nieuw soort politicus. Hij was lid van de People’s Democratic Party, maar besloot twee jaar geleden een nieuwe weg in te slaan en zich aan te sluiten bij de Labour Party. Hij vecht het systeem van de twee grote partijen aan, en juist daarom is het bijzonder dat het hem echt gelukt is om serieus te worden genomen. Hij zegt ook dat hij geen traditionele politicus is. Dat betekent in de praktijk dat hij geen geld aan iedereen gaat uitdelen, want andere politici wel doen. Dat is een hele andere manier van politiek bedrijven.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onrust

In aanloop naar de verkiezingen van aankomende zaterdag is het onrustig in het land. Dat heeft naast dat het economisch slecht gaat in het land, hoge jeugdwerkloosheid, met iets anders te maken. ''De regering heeft in alle wijsheid vorige maand besloten om de naira-bankbiljetten te vernieuwen. Alle oude biljetten zijn uit de roulatie gehaald. Alleen zijn er niet genoeg biljetten geprint. Zo komen er miljarden tekort. Het gevolg is dat er een volkomen gecreëerd tekort is aan biljetten wat nergens voor nodig was, terwijl de Nigeriaanse economie draait op cash. Ze zeggen dat dit was om de rol van cash in de verkiezingen te verminderen, dat betekent dat mensen worden omgekocht. Maar dat zijn vooral speculaties.''

foto: Audu MARTE / AFP

Dynamisch

Ondanks de enorme uitdagingen in aanloop naar de verkiezingen, zoals het cashprobleem en de toenemende criminaliteit en onveiligheid, kan er ook enorm gelachen in het land, zegt Ehrhardt, die vaak onderzoek doet in Nigeria. ''Alles kan worden gezegd in het land, en wat dat oplevert, is dat een levendige, grappige en dynamische cultuur is, waar de jonge generatie de motor van verandering is, en het straatbeeld overneemt.''

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie