Buitenland

Restauratieplan Notre-Dame goedgekeurd: 'Parijzenaren zijn ontzettend kwaad'

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Restauratieplan Notre-Dame goedgekeurd: 'Parijzenaren zijn ontzettend kwaad'

De restauratie van de Notre-Dame in Parijs kan beginnen, ruim twee jaar na de verwoestende brand. De Nationale Erfgoed- en Architectuurcommissie van Frankrijk ging deze week akkoord met het plan. Hoewel er niets veranderd mag worden aan de buitenkant van de kathedraal, gaat de binnenkant er heel anders uitzien. Tot grote ergernis van de Parijzenaren, vertelt Wilfred de Bruijn in NOS Met het Oog op Morgen.

"De toon van het debat was ontzettend fel. Het plan voor de buitenkant behaalde een grote meerderheid. Het plan voor de binnenkant was een ander verhaal", zegt De Bruijn, die in Parijs woont.

Uitgelekt

"Het bisdom Parijs probeerde het plan geheim te houden, want ze wisten dat er gedonder zou komen, maar het is toch uitgelekt. En mensen zijn ontzettend kwaad", aldus De Bruijn. "Ieder jaar komen twaalf miljoen mensen in de Notre-Dame. Het is er heel indrukwekkend, maar ook heel donker en vol."

"Het bisdom wil dus meer ruimte voor al die toeristen en voor de vele missen en vieringen. In het nieuwe plan ga je naar binnen via de centrale deur en niet meer langs de zijpoorten. Het schip wordt ook grotendeels leeggehaald. In de zijkapellen wil het bisdom moderne kunstwerken plaatsen en op de muren Bijbelteksten projecteren. Niet alleen in het Frans, maar in alle talen zodat iedereen iets meekrijgt van de blijde boodschap."

'Disneyland'

"Er werd heel heftig op gereageerd. Traditionele Parijzenaren roepen: het lijkt op een landingsplaats, een parkeergarage of Disneyland. Ze zijn ontzettend kwaad en hebben zelfs een groot opiniestuk geschreven in Le Figaro. Toch werd afgelopen donderdag het plan grotendeels goedgekeurd door de commissie", vertelt De Bruijn.

"Het bisdom houdt zich nu vooral koest. Maar president Macron houdt nog steeds vast aan 2024, dat dan de kathedraal weer open zal gaan. Dat riep hij al een dag na de brand."

Ster advertentie
Ster advertentie