Buitenland
VPRO

Wat we kunnen leren van Braziliaanse boeren

foto: AFP PHOTO / MAURO PIMENTELfoto: AFP PHOTO / MAURO PIMENTEL
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat we kunnen leren van Braziliaanse boeren

Een half miljoen dier- en plantensoorten worden met uitsterven bedreigd. Maar is dit onvermijdelijk? Niet als het aan traditionele boeren in Brazilië ligt. Margriet Goris van Universiteit Wageningen vertelt in Bureau Buitenland wat we van hen kunnen leren.

Minstens een kwart van de wereldwijde landbouwgrond is in handen van inheemse boeren. Wat blijkt? De achteruitgang van de biodiversiteit gaat in deze gebieden beduidend langzamer. Hoe spelen ze dit klaar?

Goris heeft twee jaar bij inheemse boeren geleefd om dit te onderzoeken. "In Brazilië is er een lange traditie van boeren die ecologische processen nabootsen in hun landbouw."

Het klinkt ingewikkelder dan het is. "Het gaat om het zoeken naar perfecte combinaties. Ik ken bijvoorbeeld boeren die koffie verbouwen. Zij planten bomen naast de koffie die schaduw geven wanneer nodig en juist weer hun bladeren laten vallen wanneer de koffie zon nodig heeft," legt Goris uit.

En waarom zijn het juist de inheemse boeren die dit doen? "De oude kennis van wat elk gewas doet zit juist in die traditionele overlevering van lokale gemeenschappen. Natuurbescherming gaat dus niet alleen om oplossingen in de landbouw, maar ook om het behouden van die traditionele kennis," aldus Goris.

Biodiversiteit

De biodiversiteit is dus niet hopeloos verloren. Luister naar Margriet Goris bij Bureau Buitenland om meer te weten te komen over wat we kunnen leren van deze Braziliaanse boeren.

Klimaatbureau: Braziliaanse boeren laten zien hoe je de biodiversiteit kan redden

Ster advertentie
Ster advertentie