Buitenland
KRO-NCRV

Persconferentie Trump: 'Je zag dat hij kort gehouden was'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Persconferentie Trump: 'Je zag dat hij kort gehouden was'

President Trump heeft gisteren voor het eerst in vier dagen weer een persconferentie gegeven. Oud-Amerika-correspondent Tom Kleijn zag een andere Trump dan normaal. "Je zag dat hij kort gehouden was."

Eerst deed Trump dagelijks een persconferentie, maar na zijn opmerking over desinfectiemiddelen injecteren als oplossing voor Corona, werd het stil. Die opmerking viel niet overal even lekker, ook zijn eigen kamp. Die vroegen zich volgens Kleijn af of hij de zaak niet meer schaadt dan goed doet.

Aan de leiband

Gisteren leek het alsof Trump aan de leiband liep, vond Kleijn. "Hij las allerlei dingen voor. Normaal komt er dan een punt dat hij omhoog kijkt en gaat improviseren. Dat deed hij nu heel weinig."

Opvallend was dat Trump bij de vragen achteraf redelijk mild reageerde. Waar hij normaal de media en pers graag een uitbrander geeft als ze een kritische vraag stellen, deed hij dit nu helemaal niet. "Hij reageerde heel gedoseerd."

Getemde Trump?

Kleijn vraagt zich af of we deze 'afgeslankte en getemde Trump' vaker zullen zien. "Komt er vanavond weer een nieuwe persconferentie? En zal hij zich strakker aan zijn onderwerpen - zoals de economie en het herbouwen van het land - houden en de medische delen aan de experts overlaten?"

Joe Biden

Terwijl Trump zijn dagelijkse podium met de persconferentie ruim benutte, zit zijn politieke tegenstander thuis. Chef digitaal van het AD Jaap van Zessen zag een knullige Biden die vanuit zijn kelder met een haperende webcam opereerde. "Dat is in zo'n campagne ongelooflijk."

Volgens Van Zessen zou Biden zijn podium in coronatijden veel beter kunnen benutten door zijn boodschap in korte aantrekkelijke video's, online de wereld in te slingeren. "Hij heeft dat online bereik in potentie wel. Alles wat hij doet wordt opgepikt in de media."

Biden staat in race om het presidentschap op flinke achterstand op het gebied van zichtbaarheid en media-aandacht. Hij kan vanwege de uitbraak van het coronavirus niet op pad, maar ook vanuit zijn huis kan hij nieuws maken, denkt Van Zessen.Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie