Buitenland

‘Een Braziliaan gaat gelijk op de kast als je denkt dat hij Spaans spreekt’

foto: KRO-NCRV / Ismael Celisfoto: KRO-NCRV / Ismael Celis
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Een Braziliaan gaat gelijk op de kast als je denkt dat hij Spaans spreekt’

[KRO-NCRV] Elk land heeft zo zijn onbewuste gebruiken. Bezoekers aan Nederland valt vaak de directheid en de stiptheid op terwijl we dat zelf misschien helemaal niet in de gaten hebben. Ook Brazilianen hebben natuurlijk zo hun eigenaardigheden. Maar het duurt even voordat je die door hebt...

De Nederlander Malte Huthof probeert toeristen daar wat bij te helpen. Hij startte met wat hulp van crowdfunding via platform voordekunst zijn Crash Course Brazil. Daarin probeert hij met satirische filmpjes uit te leggen wat er in de Braziliaan omgaat.

Praten

Een beginnersfout is natuurlijk om tegen een Braziliaan in het Spaans te beginnen. Men spreekt Portugees en met Spaans jaag je ze op de kast. Als je dan toch begint te praten, doe het dan over sport, het liefst voetbal natuurlijk.

Criminaliteit is aan de orde van de dag in het land. Het woord arrastão is daarom heel belangrijk. Zodra iemand dat roept moet je volgens Huthoff op je hoede zijn. Het betekent ‘massaroof’ en staat synoniem voor uiteenrennenende mensen die hun spullen willen veilig stellen. Dat is straks na de Spelen weer aan de orde van de dag, denkt Huthoff. Wat het publiek tijdens de Spelen te zien krijgt, is volgens hem dan ook niet het echte Brazilië.

Taboe

In zijn spoedcursus heeft Huthof ook een lijstje opgenomen met dingen waar je het vooral niet met Brazilianen over moet hebben. Dilma (de afgezette president), empeachment (in de favela’s) ,World Cup (verloren van Oranje), 7-1 (van Duitsland en crisis (die is overal).

‘Veel dingen spelen ook lang en daar is ook een soort moeheid over, ze hebben het idee dat ze zich constant moeten verdedigen. Maar onderling praten ze er eindeloos over. Laten we hopen voor de Brazilianen dat straks de Olympische Spelen niet aan dat lijstje hoeven te worden toegevoegd.


Ster advertentie
Ster advertentie