Buitenland
VPRO

Oost-Europese inwoners willen geen wapengekletter in Oekraïne-Ruslandconflict

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Oost-Europese inwoners willen geen wapengekletter in Oekraïne-Ruslandconflict

Premier Mark Rutte en Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken, zijn op bezoek in Kiev. Als nestor van de Europese regeringsleiders laat Rutte zien dat hij Oekraïne steunt in het conflict met Rusland. Eerder liet hij al ‘stoere taal' horen, zegt correspondent Tijn Sadée in Bureau Buitenland. Maar zitten landen in Midden- en Oost-Europa wel te wachten op militaire steun?

Onvrede in Oost-Europese landen over wapengekletter NAVO

Gevechtsvliegtuigen

Nederland heeft toegezegd twee gevechtsvliegtuigen te leveren aan Bulgarije om zich te verdedigen tegen Rusland. Afgelopen weekend zei de Britse premier Boris Johnson al dat het Verenigd Koninkrijk straaljagers in Oost-Europese NAVO-lidstaten wil stallen. Maar in verschillende Midden- en Oost-Europese landen staan regeringen en inwoners anders in het conflict. Sommigen willen liever blijven praten met de Russische president Poetin.

Pijnlijk voorbeeld

Het pijnlijkste voorbeeld van de enorme verdeeldheid in dit conflict is Hongarije, vertelt Sadée. Terwijl sommige Europese leiders de deur plat lopen bij de Oekraïense president Zelensky, gaat de Hongaarse premier Orbán nu juist op bezoek in Moskou om te praten over kernenergie en gas, waarvoor de Russen geld leveren. "Die twee zijn politieke vrienden." En de Hongaarse premier heeft nog een ander belang. "In Oekraïne heb je een Hongaarse minderheid van 140.000 mensen. Hun rechten worden door Oekraïne niet gerespecteerd. Dat levert al tientallen jaren problemen op." Orban wil die minderheid graag tevreden stellen. Hij heeft hun stemmen immers nodig bij de verkiezingen. "Mede daarom zegt Hongarije: dit is onze oorlog niet."

Corrupt

Er staan meer landen niet te springen om militaire steun. 44 procent van de bevolking in Slowakije is ook niet blij met het ‘wapengekletter’. Volgens die inwoners zijn de NAVO en de Amerikanen juist verantwoordelijk voor deze escalerende situatie. Dat deze partijen nu met militaire steun willen komen, vinden ze onverantwoord. En die mening wordt ook gedeeld door de Kroatische president. Zo noemde hij Oekraïne ‘een van de meest corrupte landen in de wereld dat niet bij de NAVO hoort’.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie