Buitenland
NOS

Trump praat met Florida over coronacruiseschip

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump praat met Florida over coronacruiseschip

De Amerikaanse president Trump gaat in gesprek met gouverneur DeSantis van de staat Florida over het schip Zaandam van cruisemaatschappij Holland America Line. Aan boord van het schip waart het coronavirus rond en zijn inmiddels ook mensen overleden.

Het schip is al door meerdere landen geweigerd en zet nu koers naar eindbestemming Fort Lauderdale, maar Florida wil niet dat het schip in die stad afmeert. Waar Trump het precies over gaat hebben met DeSantis is onduidelijk. Hij wilde alleen zeggen dat hij "het juiste" ging doen. "Niet alleen voor ons, maar voor de mensheid."

'Politiek spel'

De baas van Holland America Line vreest ondertussen dat het dodental aan boord van de Zaandam door het coronavirus gaat oplopen als het schip niet mag aanmeren. "Vier mensen zijn er al overleden en ik ben bang dat er meer levens in gevaar zijn", schrijft Orlando Ashford in een opiniestuk in de lokale krant South Florida Sun Sentinel.

"Op 30 maart vertoonden 76 passagiers en 117 bemanningsleden griepachtige verschijnselen. Deze ongelukkigen zitten onvrijwillig gevangen in een politiek spel."

Volgens gouverneur DeSantis is de zorg in zijn staat, waar bijna 7000 besmettingen zijn geteld, overbelast. "En dan is het niet logisch deze mensen bij ons af te zetten."

Aan boord van de Zaandam zitten nog zo'n 1000 mensen. 1400 andere passagiers en bemanningsleden die ogenschijnlijk klachtenvrij waren zijn overgeplaatst naar zusterschip Rotterdam.

Trump: 'Amerika wacht twee hele zware weken'

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie