Buitenland
KRO-NCRV

Syrië verschijnt voor de rechter: 'Belangrijke stap om te laten zien dat we het niet vergeten zijn'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Syrië verschijnt voor de rechter: 'Belangrijke stap om te laten zien dat we het niet vergeten zijn'

Geen persoon of bedrijf, maar een land moet zich dinsdag voor de rechter verantwoorden. Syrië verschijnt voor het internationaal gerechtshof in Den Haag voor mensenrechtenschendingen. "Dit is een imago-kwestie voor Assad, hij wil weer meedoen in de internationale arena", zegt mensenrechtenadvocaat Fritz Streiff bij Spraakmakers.

Wat kunnen we verwachten van de belangrijke zaak tegen Syrië in het Internationale Gerechtshof in Den Haag?

Het is Nederland dat, samen met Canada, Syrië officieel voor de rechter daagt. Dat het pas nu, ruim tien jaar na de uitbraak van de burgeroorlog gebeurt, heeft volgens Streiff te maken met politieke wil. "Die wil is er lang niet geweest. Ook is het lang geblokkeerd door bijvoorbeeld Rusland, die een veto heeft in de VN."

'Het gaat over mensen'

Het internationale gerechtshof, dat zetelt in Den Haag, is het hoogste rechtsorgaan ter wereld. In totaal vijftien rechters zullen zich buigen over de vraag of Syrië daadwerkelijk internationale rechten heeft geschonden.

Voor voormalig journalist Mohammed Kafina, die vluchtte uit Syrië, betekent dit heel veel. "Het is een belangrijke stap, om te laten zien dat we het niet vergeten zijn", aldus Kafina. "Je weet dat er nu al bijna tien jaar dingen gebeuren in Syrië, waarbij zoveel mensen zijn vermoord. Ik ken een paar vrienden die nog steeds wachten op het lot van hun dierbaren." Kafina benadrukt hierbij dat het voor hen niet gaat over de cijfers: "Het gaat over mensen met namen, dierbaren, ambities en dromen die zijn verloren."

Quote

Ik denk dat Assad, net als Poetin, uiteindelijk in het beklaagdenbankje terecht komt

Mensenrechtenadvocaat Fritz Streiff

Wat te doen met uitspraak?

Volgens advocaat Fritz Streiff hebben veel Syriërs geen vertrouwen meer in de rechtspraak in hun eigen land. "Maar de vijftien rechters van het hoogste juridische orgaan ter wereld, dat maakt wel indruk."Alleen rest nog de vraag wat Syrië uiteindelijk met de uitspraak zal doen. Streiff is van mening dat landen de toekomstige uitspraak als politiek middel moeten gebruiken. "Het is een imagokwestie voor Assad zelf", stelt Streiff. "Hij probeert weer mee te doen in de internationale arena. Als hij dan niks gaat doen met de uitspraak, dan gaat dat botsen met een beter imago."

Of dictator Assad uiteindelijk zelf voor de rechter zal moeten verschijnen is volgens Streiff onzeker. "Ik heb geen glazen bol, maar ik denk wel dat Assad, net als Poetin, uiteindelijk in het beklaagdenbankje terecht komt. Maar wanneer, dat is de vraag."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie