Buitenland
NOS

Politie roept Syriërs in Nederland op: help ons met vinden internationale misdadigers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie roept Syriërs in Nederland op: help ons met vinden internationale misdadigers

De politie en het Openbaar Ministerie hebben gisteren in Opsporing Verzocht een oproep gedaan aan de Syrische gemeenschap in Nederland om informatie te geven over Syrische oorlogsmisdadigers die mogelijk in Nederland wonen.

Een oproep in Opsporing Verzocht is niet een middel dat we heel vaak kiezen, zegt Vincent Cillessen van het Team Internationale Misdrijven van de politie in Met het Oog op Morgen. "Om zo'n oproep te doen aan mensen die in Nederland wonen, moet je natuurlijk wel mensen hebben die daar mogelijk bij betrokken zijn geweest. Aangezien er veel Syriërs in Nederland zijn en we ook zichtbaar willen zijn voor deze gemeenschap hebben we gekozen om dat nu wel een keer te doen."

De oproep gaat over misdrijven, gepleegd in Syrië in het voorjaar van 2014. Gewapende rebellen vielen toen op de snelweg tussen Aleppo en Homs een controlepost van het Syrische leger aan bij de plaats Khan Shaykhun. Bij de aanval zijn tegenstanders vermoedelijk het slachtoffer geworden van oorlogsmisdrijven, zegt de politie.

Wat zich precies heeft afgespeeld, zegt ook Cillessen niet. Ook werd niet duidelijk om welke groeperingen het precies gaat. Hij erkent wel dat zijn team verdachten in beeld heeft. "Dat kun je stellen, ja", zegt hij.

Zijn team weet dat het voor mensen die uit een oorlogssituatie zijn gevlucht moeilijk kan zijn om hier te getuigen over gebeurtenissen die ze het liefst willen vergeten. "Mensen hebben vaak al vanuit ervaringen in het land van herkomst geen vertrouwen in de overheid, laat staan in politie, justitie en defensie", zegt hij.

Een andere handicap is dat in Syrië zelf geen onderzoek kan worden gedaan. "Dan moeten we ons richten op andere informatiebronnen. Dat kunnen internationale organisaties zijn, foto- en videomateriaal en collega's van ons in andere Europese landen die ook informatie inwinnen. Het is heel moeilijk, maar dat is geen reden om het niet te doen. En soms lukt het."

OOG Internationale misdadigers

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie