Buitenland
KRO-NCRV

Nederlanders in post-Brexit Engeland: 'Het voelt toch minder welkom'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders in post-Brexit Engeland: 'Het voelt toch minder welkom'

Brexit is 'done'. Toch hebben deze Nederlanders de eerste dagen na de voltrokken scheiding, nog veel vragen. Hoe staat het namelijk met hun verblijfsstatus? Spraakmakers sprak drie Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk.

Onzekere status

Iris Piers woont met haar man en kinderen op het Schotse eiland Lismore. Ze woont en werkt hier en haar kinderen zijn Brits. Zelf heeft ze een zogenaamde settled status, maar ze vraagt zich af wat die status waard is. "Ik heb een brief waarin staat dat ik deze status heb, maar er staat ook dat dit niet geldt als een bewijs." Verder heeft ze niets om dit aan te tonen.

Piers heeft de indruk dat de status tijdelijk is en baalt dat ze voor haar toekomstige verblijf nog steeds afhankelijk is van de grillen van het VK.

Verhalen van Spraakmakers: Gevolgen van de Brexit - deel 1

Eiland in isolatie

Bas woont en werkt in Oxford. Hij heeft het geluk dat hij met een Britse is getrouwd en daarom bij hoge uitzondering zowel de Britse als Nederlandse nationaliteit heeft. Hij kwam jaren geleden zoals veel Europeanen met een Erasmus-beurs in Oxford studeren. Dat kan in de toekomst niet meer omdat de Britse overheid het programma niet meer erkent. "Engeland is weer een eiland geworden in isolatie."

Verhalen van Spraakmakers: Gevolgen van de Brexit - deel 2

Nederlanderschap niet opgeven

Ook Fleur kwam jaren geleden voor haar studie in Engeland wonen. Dat is na de Brexit voor veel Nederlanders onbetaalbaar geworden. "Ik vind het echt jammer dat veel mensen die kans niet meer hebben."

Ze werkt bij de Britse overheid, maar na de Brexit is het onduidelijk of ze nog aanspraak maakt op sommige functies. "Sommige banen zijn alleen voor kandidaten met de Britse nationaliteit."

Fleur is ongetrouwd en dan is het vaak niet mogelijk om zowel een Brits als een Nederlands paspoort te hebben. "En ik wil mijn Nederlandse paspoort niet opgeven. Ik ben en blijf Nederlands."

Naast de vragen over haar verblijfsstatus, vraagt Fleur zich af of ze binnenkort gemakkelijk op en neer kan reizen. Ook denkt ze dat goedkoop bellen binnen Europa binnenkort voor haar verleden tijd is. "Ik heb er een hard hoofd in."

Verhalen van Spraakmakers: Gevolgen van de Brexit - deel 3

Meer Brexit-verhalen

Ook in de visserij en transport verandert er veel. Voor vissers geldt er sinds 1 januari een quotum en vervoersbedrijven komen om in de administratieve rompslomp. Luister deze reportage van Spraakmakers terug met Brits-Nederlandse hoofdpersonen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie