Buitenland
NOSNTR

Beste vriend van topspeler Ziyech: 'Tussen elf man valt hij voor mij het meest op!'

foto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Beste vriend van topspeler Ziyech: 'Tussen elf man valt hij voor mij het meest op!'

Al weken zit kickbokser Aziz Kallah op het puntje van zijn stoel in Qatar, om de WK-wedstrijden van Marokko te volgen. Met hem vele anderen, maar Kallah doet het om zijn beste vriend en Marokkaans sterspeler Hakim Ziyech te volgen. Dat zijn vriend op het veld staat, maakt het toch even nét wat specialer voor hem. "Ik houd Ziyech extra goed in de gaten", zegt hij lachend.

Tegen alle verwachtingen in staat Marokko vanavond in de halve finale tegen Frankrijk. Nog nooit kwam een Afrikaans of Arabisch land zo ver. "Ik denk dat ze allemaal gedreven zijn om te laten zien wat Marokko in huis heeft", vermoedt Kallah. "Ze hebben nu de kans. De teamspirit is top, de trainer is leuk en de jongens hebben het leuk onderling. Ik denk dat dat een bepaalde motivatie geeft, die wij van buitenaf niet kunnen zien."

Gekkenhuis in Qatar

Kallah heeft bij alle wedstrijden op de tribune gezeten, in een zee van rood. "Het is een gekkenhuis hier!", vertelt hij vanuit Qatar. "Iedereen is in het rood gekleed en de spanning loopt aardig op nu we bijna aan de beurt zijn." Hij is nog steeds verwonderd door alle steun die het team krijgt. "Alle Marokkanen van over de hele wereld zijn hier aanwezig. Je merkt dat iedere moslim voor Marokko is en iedereen steunt ze. Dat is echt bizar om te zien, dat zo'n grote massa achter je land staat. Niemand had dit verwacht en het is gewoon uitgekomen."

Trots op het elftal is Kallah, maar in het bijzonder trots op zijn vriend Ziyech. "Ik ben enorm trots! Voornamelijk op Hakim, hoe hij dit allemaal heeft opgepakt. Hij heeft weinig wedstrijdritme en toch staat hij hier als een echte leeuw." Ziyech speelt buiten het WK bij Chelsea, maar zit daar veel op de bank en 'heeft het daar nog niet kunnen laten zien'. "Nu schittert hij enorm!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ziyech en Kallah kennen elkaar door het sporten. "We zijn beiden topsporters", vertelt Kallah, die zelf kickbokser is. "We hebben elkaar geholpen tijdens de training vooraf, hebben samen gesport."

Naast fysiek, helpen ze elkaar ook mentaal. "We moedigen elkaar aan om door te gaan in het leven", vertelt Kallah. "Het leven bestaat nu eenmaal uit vallen, opstaan en doorgaan. Het is fijn om dat af en toe te horen van iemand die je vertrouwt, in plaats van een buitenstaander. Dat Hakim toch even door moet gaan en door moet bijten."

Wereld op z'n kop

Ook vanavond is Kallah op de tribune te vinden. "Ik houd Ziyech extra goed in de gaten! Maar tussen die elf man valt hij sowieso voor mij het meeste op." Wat zijn verwachtingen zijn voor vanavond? "Winst natuurlijk", zegt hij breed grijnzend. "Dat hebben ze met Portugal, Spanje en België al gedaan, dat had ook niemand verwacht. Ze gaan vanavond nog een keer winnen en nóg een keer de wereld op z'n kop zetten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie