Buitenland
NOS

Fransen begonnen al eerder met het evacueren van mensen uit Kabul

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fransen begonnen al eerder met het evacueren van mensen uit Kabul

Frankrijk heeft de afgelopen maanden in relatieve stilte al honderden mensen uit Afghanistan geëvacueerd. Dat gebeurde in de verwachting dat de Taliban de macht zouden veroveren. Vier maanden geleden begonnen daarvoor de voorbereidingen. De Franse ambassadeur in Kabul, David Martinon, riep toen Franse hulporganisaties voor overleg bij elkaar. De boodschap: er dreigde gevaar en mensen zouden geëvacueerd worden.


Hulporganisaties niet meteen enthousiast

"Half april kreeg de Franse ambassadeur het verzoek om de medewerkers naar Frankrijk over te laten vliegen en asiel aan te vragen'', zegt Frankrijk-correspondent Frank Renout in het NOS Radio 1 Journaal. "De ambassadeur in Kabul heeft toen alle Franse hulporganisaties bij elkaar geroepen voor overleg. Die ambassadeur heeft tegen hen gezegd dat het gevaarlijk zou worden in het land en dat ze zaten te denken aan evacuaties. Hij zei dat de medewerkers en families geëvacueerd konden worden."

De hulporganisaties zagen dat in eerste instantie niet zitten, vertelt Renout. "Zij wilden gewoon hun werk blijven doen. Ze waren bang dat als ze zouden vertrekken, ze dan zouden toegeven dat de Taliban had gewonnen. Dus ze stonden niet te springen, maar hebben het voorgelegd aan de medewerkers. Toen bleek dat veel mensen dat toch graag wilden."

Eerder actie ondernomen

De evacuaties had een duidelijke reden: de opmars van de Taliban. Het ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van 'een extreem snel verslechterende situatie' de laatste weken en maanden in Afghanistan. In april werd daarom al de afweging gemaakt dat actie moest worden ondernomen. "De reden dat ze er zo vroeg mee begonnen is dat de Franse regering destijds al het idee hadden dat het te gevaarlijk zou worden en dat Kabul ook overgenomen zou worden."

Dat leidde ertoe dat in juni en juli in totaal meer dan 600 Afghanen en hun familieleden naar Frankrijk werden gehaald. De afgelopen week heeft Frankijk de evacuaties hervat. Fransen en Afghanen worden via Abu Dhabi in veiligheid gebracht. Donderdagavond landde een derde vliegtuig in Parijs met 200 mensen aan boord.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie