Buitenland
WNL

Energiedeskundige Remco de Boer: 'We kunnen ons niet veroorloven om Qatar de rug te keren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Energiedeskundige Remco de Boer: 'We kunnen ons niet veroorloven om Qatar de rug te keren'

Energiedeskundige Remco de Boer noemt Qatar in WNL Haagse Lobby “in potentie een van onze belangrijkste gasleveranciers”. “Je zult op een gegeven moment Rusland kwijt zijn en we hebben nog heel veel gas nodig. Dus we zullen ook met Qatar in gesprek moeten gaan.”

Video niet beschikbaar

Volgens De Boer moeten we elke mogelijkheid aanwenden: “Verschillende energiebronnen van verschillende partijen. We hebben te weinig gas, hoge prijzen en tientallen miljarden gereserveerd om ons uit de zorgen te helpen. En als er zich dan een kans voordoet om met Qatar in gesprek te komen, draaien we ze eigenlijk de rug toe.”

Keiharde realpolitik

Hij refereert aan de OneLove-band, die door Qatar als provocatie wordt gezien. D66-Kamerlid Jeanet van der Laan overhandigde deze band vandaag in de Tweede Kamer aan minister van Sport, Conny Helder, in de hoop dat zij hem zal dragen tijdens de wedstrijd tussen Nederland en het gastland van het WK. De minister zal naar verwachting immers naast de emir van Qatar zitten.

“We kunnen ons niet veroorloven om ze de rug toe te keren,” reageert De Boer. Hoogleraar en wetenschapsdirecteur energietransitie bij TNO, Andre Faaij, geeft bijval: “We hebben te maken met keiharde realpolitik. We kunnen dit heel vervelend vinden: maar dit is de wereld zoals die is.” De belangen zijn echt heel groot, vervolgt hij. “Het is daarom verstandig om een redelijke relatie met Qatar te onderhouden.” Daarbij wijst hij ook op de grote investeringen van Nederlandse bedrijven in dat land.

Het is afwachten of Helder de OneLove-band zal dragen. Ze gaf aan niet op de situatie vooruit te willen lopen. De KNVB riep op om niet onnodig statements te maken.

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie