Naar homepage
Buitenland

Kamala Harris wordt de running mate van Joe Biden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamala Harris wordt de running mate van Joe Biden

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft senator Kamala Harris gekozen als kandidaat voor het vicepresidentschap van de Verenigde Staten. Dat heeft hij op sociale media bekendgemaakt. Ze nemen het in november op tegen president Trump en zijn vicepresident Mike Pence.

De 55-jarige Harris is sinds 2017 namens de Democraten senator voor Californië. Haar moeder is afkomstig uit India, haar vader uit Jamaica. Ze zou de eerste zwarte vrouw kunnen worden die als vicepresident wordt gekozen.

Biden stond al onder grote druk om een zwarte vrouw te kiezen na de protesten in de Verenigde Staten tegen racisme en politiegeweld. Hij had eerder al beloofd een vrouw te kiezen en noemt Harris op Twitter "een onverschrokken vechter voor de kleine man" en "een van de beste ambtenaren van het land". Ze was eerder officier van justitie in San Francisco en werd al gezien als een van de favorieten.

Ze deed eerder een gooi naar de Democratische nominatie voor het presidentschap, maar trok zich begin december terug. Linkse kiezers bekritiseerden haar gedraai over zorgverzekeringen en haar verleden als aanklager en Joe Biden bleek ondanks Harris' achtergrond populairder bij zwarte kiezers.

Schipperen tussen vleugels

Harris is de dochter van twee immigranten, die naam maakten in de wetenschap. Harris' moeder is een borstkankeronderzoekster uit India, haar vader een economieprofessor uit Jamaica. Vanwege haar afkomst noemde ze zichzelf bij uitstek geschikt om op te komen voor onderdrukte minderheden.

Dat ze soms schippert tussen beide vleugels blijkt wel uit haar positie over zorgverzekeringen. Eerst steunde ze het voorstel van de linkse Democraat Bernie Sanders om universele gezondheidszorg in te voeren, later liet ze weten zich er toch niet comfortabel bij te voelen.

Reacties

Binnen de Democratische partij is opgetogen gereageerd op de keuze voor Harris. Onder andere de oud-presidenten Barack Obama en Bill Clinton en oud-presidentskandidaten Hillary Clinton en Al Gore lieten op Twitter van zich horen.

Volgens Obama is Harris "meer dan voorbereid op de baan", Bill Clinton noemt Bidens keuze voor Harris "uitstekend" en zijn vrouw is "enthousiast". Gore schrijft dat Harris als ambtenaar een topprioriteit maakte van het klimaat en gerechtigheid voor het milieu "en ik weet zeker dat zij een sterk voorvechter daarvan zal blijven in het Witte Huis".

President Trump heeft laten weten dat hij "een beetje verbaasd" is dat Biden koos voor Harris als running mate. Volgens Trump was Harris "erg oneerbiedig" tegenover Biden tijdens de Democratische voorverkiezingen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie