Buitenland
VPRO

Zoektocht naar waarheid begint in Mexcio

foto: Free Press Unlimitedfoto: Free Press Unlimited
  1. Nieuwschevron right
  2. Zoektocht naar waarheid begint in Mexcio

Bijna veertig jaar na de moord op vier Nederlandse journalisten gaat El Salvador achter de verdachten aan. De IKON-reporters werden in 1982 gedood door het Salvadoraanse leger. Het is precies dit soort cold cases van vermoorde journalisten die de organisatie Free Press Unlimited op het oog heeft in een nieuw project: A safer world for the thruth. Deze week presenteerden ze het eerste rapport, over de moord op de Mexicaanse Regina Martínez. Bureau Buitenland sprak met Jos Bartman, de auteur van het rapport.

''De man die voor de moord is veroordeeld was waarschijnlijk niet de dader'', zegt Jos Bartman. De Mexicaanse reporter Martínez schreef over de banden tussen lokale politici en de drugsmaffia en werd in 2012 in haar woning vermoord.

(Het huis van Martínez, waar ze in 2012 vermoord is - Bron: Alejandro Suversa.)

A safer World for the Truth

Volgens de politie was het een roofoverval. Maar nieuwe informatie wijst erop dat ze vanwege haar journalistieke werk is gedood, en dat de lokale aanklager de waarheid heeft verdraaid om politici uit de wind te houden. Het rapport dringt er bij de Mexicanen op aan de zaak te heropenen, maar dan onder leiding van de onafhankelijker federale justitie.

De zaak Martínez vormt de eerste in een serie. A safer World for the Truth heeft ook in andere landen soortgelijke gevallen klaarliggen. Bartman: ''Moorden op journalisten vormen een groot probleem, maar een ander probleem is dat de moordenaars vaak niet worden gevonden. Daarom zijn we dit gaan doen.''

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie