Buitenland
EO

Defensiespecialist Rob de Wijk: 'Nucleaire oorlog is reëel'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Defensiespecialist Rob de Wijk: 'Nucleaire oorlog is reëel'

Voor het eerst sinds de inval in Oekraïne in februari sprak President Poetin het Russische volk toe. Hij dreigde met de inzet van een groot wapenarsenaal. "Een nucleaire oorlog is reëel", zei defensiespecialist Rob de Wijk in Dit is de Dag.

Rob de Wijk en Frans Osinga over escalerende toespraak Poetin

Volgens De Wijk verklaart Poetin in zijn speech het Westen de oorlog. "Dat vind ik niet fijn en de link die nu wordt gelegd heb ik nog niet eerder gezien. Er is sprake van een aanval op Russisch grondgebied en dat is een reden om kernwapens in te zetten. Dat is een enorme escalatie."

Poetin is volgens De Wijk met de rug tegen de muur gemanoeuvreerd door de Oekraïne opmars en moet iets doen. "De mogelijkheden die hij heeft, zijn uitgeput. En als het Westen doorgaat met het leveren van wapens, dan is het risico van een nucleaire oorlog absoluut reëel."

Geloofwaardigheid dreiging

Hoogleraar Oorlogstudies Frans Osinga vindt dat deze nucleaire dreiging serieuzer moet worden genomen dan eerdere nucleaire retoriek: "Toen was Rusland nog aan de winnende hand. Nu wordt het gebruikt in de context waarin Rusland in het nauw zit en Poetin onder druk staat."

Wat er nu gebeurt, is volgens De Wijk het directe gevolg van het enorme succes dat Oekraïne op het slagveld. "Dan moet je niet gek opkijken dat een land als Rusland, dat zichzelf ziet als een grootmacht, op deze manier probeert terug te slaan. Daarom is het ook zo serieus."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie