Buitenland
NOSNTR

'Gegijzelde Ofir tot Nederlander gemaakt om internationale druk op te voeren'

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gegijzelde Ofir tot Nederlander gemaakt om internationale druk op te voeren'

Onder de gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden door de militanten van Hamas is een 18-jarige Nederlander. Dat bevestigt zijn familie aan de NOS.

'Gegijzelde Ofir tot Nederlander gemaakt om internationale druk op te voeren'

"Ofir is geboren en getogen in Israël. Hij woont op een kibboets vlakbij Jeruzalem. Toen Hamas aanviel, was hij op bezoek bij zijn vriendin en schoonfamilie. Die wonen op een kibboets vlak bij de Gazastrook", zegt correspondent Nasrah Habiballah in Nieuws en Co. “Zijn familie heeft ons verteld dat zij toen gevlucht zijn, de schuilkelder in, maar hij en zijn schoonvader meegenomen door Hamas."

Nederlands paspoort

Op het moment dat Ofir werd meegenomen door Hamas was hij nog geen Nederlander. "Hij heeft Nederlandse roots via zijn grootouders, maar zijn familie heeft ons verteld dat hij de afgelopen dagen via een spoedprocedure een Nederlands paspoort heeft gekregen. Om zo meer internationale aandacht te krijgen en dus ook meer druk te kunnen zetten op zijn vrijlating."

De Israëlische ambassade in Den Haag en het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn op de hoogte van de ontvoering van Ofir, maar zeggen niets over zijn recente naturalisatie.

Gijzelaars

Volgens Israël worden er nu 203 mensen gegijzeld in de Gazastrook. Hamas zelf zegt dat het 250 mensen vasthoudt. Volgens Habiballah is er weinig informatie over de gegijzelde mensen. "Er is heel weinig bekend over hoe het met ze gaat. We weten niet waar ze precies zitten, of ze überhaupt nog in leven zijn. Hamas heeft wel gezegd dat er ook gijzelaars zijn omgekomen door Israëlische bombardementen. Ze noemden eerder 22, maar dat is allemaal nog onduidelijk."

NC ofir

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie