Buitenland
NOS

Reddingsteam USAR klaar in Turkije: 'Nog nooit zoveel mensen gered bij aardbeving'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Reddingsteam USAR klaar in Turkije: 'Nog nooit zoveel mensen gered bij aardbeving'

Het Nederlandse reddingsteam USAR, dat de afgelopen week in Turkije heeft gezocht naar slachtoffers van de aardbevingen, is tevreden over het aantal van twaalf mensen dat het heeft gered. Dat aantal is boven verwachting, zei teamleider Job Kramer in NOS Met het Oog op Morgen.

Bekijk hier het gesprek met de teamleider

Kramer beseft dat het aantal geredde mensen in schril contrast staat met het aantal doden, dat tienduizenden bedraagt. "Maar twaalf is voor ons heel veel, we hebben nog nooit zo veel mensen gered bij een aardbeving."

In totaal hebben internationale reddingsteams de afgelopen week volgens Kramer meer dan 200 mensen levend onder het puin vandaan gehaald, nog afgezien van het aantal reddingen door lokale hulpverleners. Kramer noemt dat "ongekend veel".

Jongen van 8

Het team bestond uit 65 mensen en acht honden. Vooral in de eerste dagen na de beving kon het team nog mensen redden, daarna werd het moeilijker. "Je ziet dat daarna de overlevingskansen heel snel afnemen, in deze kou."

Een van de hoogtepunten was volgens Kramer de redding, vrijdag, van een jongen van 8. "Elke redding is natuurlijk enorm bijzonder, maar deze kwam op een moment waarop we het eigenlijk niet meer verwachtten. En toen bleek ook nog eens dat het ging om een kind, dat ook nog relatief ongedeerd is. Die blik in zijn ogen vergeet je nooit meer."

Het team was gisteren voor het laatst aan het werk en vliegt donderdag terug naar Nederland. Het werk was mentaal zwaar, zegt de teamleider van USAR. De komende dagen, en ook daarna, wordt daarom veel aandacht besteed aan de mentale verwerking.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie